Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Eκατομμύρια πάνε και έρχονται με τα κρυπτονομίσματα

Βουτιά για το bitcoin μετά από ένα tweet του Ελον Μασκ

13 Μαΐου 2021 11:20
Eκατομμύρια πάνε και έρχονται με τα κρυπτονομίσματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το όνομά του είναι «Internet Computer» και προκαλεί ήδη φρενίτιδα, αφού απέκτησε αξία 45 δισ. δολάρια μέσα σε τρεις ημέρες. Μιλάμε για το νεότερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως, έχει γίνει... πρώτο όνομα, καθώς κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να εισέλθει στη λίστα των 10 ακριβότερων ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως.

Όπως έγινε γνωστό, το νέο κρυπτονόμισμα ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις πλατφόρμες μόλις τη Δευτέρα (10/05) και μέχρι την Τετάρτη (12/05) κατόθρωσε να αποκτήσει χρηματιστηριακή αξία, ύψους 45 δισ. δολαρίων. Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με την αξιολόγηση του «CoinMarketCap», αυτή τη στιγμή να θεωρείται το 8ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε όρους κεφαλαιοποίησης.

Το «Internet Computer», το οποίο χρησιμοποιεί προγράμματα software, - κατά πολλούς - έχει ως στόχο να «κλέψει» λίγη από τη λάμψη των Bitcoins, Ether και των υπόλοιπων δημοφιλών νομισμάτων. Ήδη, μπορεί να το βρει κανείς στις μεγαλύτερες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, όπως η «Binance Coin» κ.α.

Πίσω από αυτό το ψηφιακό νόμισμα, κρύβεται, πάντως, μια ιδέα: στοχεύει στο να βοηθήσει οποιονδήποτε – προγραμματιστές λογισμικού ή δημιουργούς περιεχομένου – να δημοσιεύσουν οτιδήποτε θέλουν στο Διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από ψηφιακούς γίγαντες όπως η Amazon ή το Facebook, ή να χρησιμοποιούν άλλους διακομιστές ή εμπορικές υπηρεσίες cloud. Με απλά... ελληνικά οι χρήστες του θα μπορούν να δημιουργήσουν νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς τους «τιτάνες» του Ίντερνετ.

Όπως τόνισε και ο ιδρυτής του «Internet Computer», Ντομινίκ Γουίλιαμς στο «Bloomberg», οι χρήστες θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες υπηρεσίες που ανταγωνίζονται με τιτάνες στο Διαδίκτυο, εξασφαλίζοντας τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Η χρονική συγκυρία για το «ντεμπούτο» του «Internet Computer» δε θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, καθώς από το «Bitcoin» έως το «Dogecoin» παρατηρείται μια εκρηκτική αύξηση της αξίας και της ζήτησης για κρυπτονομίσματα. Τις τελευταίες ώρες, η συνολικά αξία της αγοράς ανέρχεται, μάλιστα, σε 2,48 τρισ. δολάρια, όταν στις αρχές του 2021 βρισκόταν λίγο κάτω από 1 τρισ. δολάρια.

Βουτιά για το bitcoin μετά από ένα tweet του Ελον Μασκ

Η Τesla αναστέλλει τις αγορές οχημάτων της με τη χρήση Bitcoin λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε ο Έλον Μασκ, προκαλώντας πτώση της αξίας του κρυπτονομίσματος.

Σε χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter o Μασκ επικαλέστηκε ανησυχίες για τη «ραγδαία αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη και τις συναλλαγές με Bitcoin, ειδικά άνθρακα, ο οποίος επιφέρει τις χειρότερες εκπομπές καυσίμου». «Τα κρυπτονομίσματα είναι μια καλή ιδέα σε πολλά επίπεδα και πιστεύουμε ότι έχουν υποσχόμενο μέλλον, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τεράστιο κόστος για το περιβάλλον», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι η Τesla δεν θα πουλήσει Bitcoin από το απόθεμα που διαθέτει κι ότι ίσως αποδεχθεί άλλα κρυπτονομίσματα εφόσον έχουν χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Μετά την ανάρτηση του Μασκ το Bitcoin σημείωσε πτώση έως και 15%, σύμφωνα με το Bloomberg, στα 46.000 δολάρια, προτού καλύψει κάποιο από το χαμένο έδαφος. Πάντως η αξία του παραμένει πενταπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Η κίνηση του Μασκ συνιστά στροφή 180 μοιρών, αφού τον περασμένο Φεβρουάριο ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι η Τesla είχε προμηθευτεί Bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων και τον Μάρτιο είπε ότι η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία θα αποδέχεται το κρυπτονόμισμα ως μέσο πληρωμής – ανακοίνωση που προκάλεσε αντιδράσεις από περιβαλλοντολόγους και επενδυτές.

Το ψηφιακό νόμισμα δημιουργείται όταν υπολογιστές υψηλής ισχύος ανταγωνίζονται άλλα μηχανήματα για την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών παζλ, μιας διαδικασίας εντατικής ενέργειας, που επί του παρόντος συχνά βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται με ορυκτά καύσιμα, ιδίως άνθρακα. Με τις τρέχουσες τιμές, αυτό η «εξόρυξη» Βitcoin καταναλώνει περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας ετησίως με την Ολλανδία το 2019, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share