Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις για τις αναστολές Μαΐου - Τι αλλάζει (Video)

Αναλυτικά οι νέοι «κόφτες για τις επιχειρήσεις

5 Μαΐου 2021 13:27
Επίδομα 534 ευρώ: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις για τις αναστολές Μαΐου - Τι αλλάζει (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Επίδομα 534 ευρώ: Για ακόμη έναν μήνα πρόκειται να εφαρμοστεί το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, αποπνέει η προθεσμία για την έκτακτη αποζημίωση εργαζομένων στον τουρισμό

Ωστόσο, για τον μήνα Μάιο προβλέπονται αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο δεδομένου ότι περισσότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας επαναλειτουργούν.

Αναλυτικότερα, αύριο Πέμπτη 6 Μαΐου και ώρα 12:00 ανοίγει το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για να υποβάλουν οι δικαιούχοι εργαζόμενοι τις δηλώσεις αναστολής εργασίας τους για τον μήνα Μάιο και να λάβουν στη συνέχεια το επίδομα των 534 ευρώ ή μέρος αυτού.

Για το χρονικό διάστημα 6-12 Μαΐου 2021 θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Μάιο είτε μέρος αυτού. Σε κάθε περίπτωση κατά το χρονικό αυτό διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως 12 Μαΐου 2021.

Από τις 13 Μαΐου οι επιχειρήσεις – εργοδότες να μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για την περίοδο 1-12 Μαΐου.

Επίδομα 534 ευρώ - Αναλυτικά οι νέοι «κόφτες για τις επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου σε περιοχές πολύ αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, που δεν επιτρέπεται η λειτουργία τους με ραντεβού (click inside), θεωρούνται κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής και θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31η/1/2021, εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύει κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας. Ισχύουν όμως κριτήρια επιλεξιμότητας για όσες επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου θεωρούνται πληττόμενες.

Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών θεωρούνται πληττόμενες επιχειρήσεις και μπορούν να θέσουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31η/1/2021. Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτούς τους κλάδους ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, οι οποίες επιτρέπεται να λειτουργήσουν από 3-5-2021, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που έχουν προσδιοριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία, ισχύει ότι οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους των οποίων δεν θα απαιτηθεί η εργασία κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών τον Μάιο.

Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31/1/2021. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου αυτού δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Γενικότερα, ισχύει ο κανόνας της αναστολής εργασίας μόνο σε εργαζόμενους με πάνω από 16 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share