Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μείωση ενοικίου: Ποιες επιχειρήσεις την δικαιούνται για τον Μάιο

Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες

28 Απριλίου 2021 09:55
Μείωση ενοικίου: Ποιες επιχειρήσεις την δικαιούνται για τον Μάιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα προβλέπεται και για τον Μάιο. Άμεσα ωφελούμενοι είναι το λιανεμπόριο, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και λοιπές επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Μάιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Παράλληλα δείτε όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που καταβάλλονται στις 29 Απριλίου.

Μείωση ενοικίου: Ποιες επιχειρήσεις την δικαιούνται για τον Μάιο

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 και στις επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος

Παράλληλα, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 και οι επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος εντός της τεθείσας προθεσμίας (19η Απριλίου 2021), αλλά δήλωσαν στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εντός της ίδιας προθεσμίας.

Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας “myBusinessSupport”.

Επίδομα 534 ευρώ: «Κόφτης» για 150.000 εργαζόμενους σε αναστολή

Δεν θα δουν ξανά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το επίδομα των 534 ευρώ οι εργαζόμενοι που εργάζονται λιγότερες από τέσσερις ώρες ημερησίως. Ενώ, εβδομάδα πληρωμών είναι η Μεγάλη Εβδομάδα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, καθώς καταβάλλονται δώρο Πάσχα (σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα), επιδόματα, συντάξεις και αναδρομικά.

Κι αυτό γιατί θεσπίζεται κόφτης προκειμένου ν’ αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα καταστρατήγησης των μέτρων στήριξης για την πανδημία.

Περίπου 150.000 εργαζόμενους επηρεάζει το μέτρο και κανείς δεν ξέρει ακόμα αν αυτοί οι άνθρωποι θα μπουν σε μια άλλη κατηγορία στήριξης ή όχι.

Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση

Σημαντικά είναι τα κριτήρια με τα οποία υπολογίζεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού, αφού, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, είτε λαμβάνεις μισθό 300 ευρώ είτε 1.000 ευρώ, η αποζημίωση που θα λαμβάνεις θα ανέρχεται στα 534 ευρώ.

Όπως προκύπτει, κερδισμένοι σε αυτήν την περίπτωση θα είναι οι χαμηλόμισθοι, ενώ τα πράγματα αντιστρέφονται για τους υψηλόμισθους.

Μηδενική αποζημίωση θα λάβουν ωστόσο αυτοί που εργάζονται από 1 έως 3 ώρες, με όσους έχουν από 4 έως 8 ώρες εργασίας να λαμβάνουν τα 534 ευρώ.

Οι κλάδοι που κυρίως πλήττονται από την εν λόγω απόφαση είναι ο επισιτισμός, η καθαριότητα, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός.

Σημειώνεται ότι οι αναστολές συμβάσεων εργασίας συνεχίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share