Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ανακούφιση: Αυτοί θα δουν χρήματα στην τσέπη τους με τις φορολογικές ελαφρύνσεις

Ανάσα για επιχειρήσεις και ιδιώτες

24 Απριλίου 2021 12:13
Ανακούφιση: Αυτοί θα δουν χρήματα στην τσέπη τους με τις φορολογικές ελαφρύνσεις
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο καιρός των φορολογικών δηλώσεων πλησιάζει και, στην προσπάθεια να προσφέρει ανακούφιση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε στοχευμένα μέτρα φοροελαφρύνσεων, που θα φέρουν χρήματα στην τσέπη αρκετών.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τρεις από τις οποίες θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Μία από αυτές, είναι η μείωση προκαταβολής φόρου, η οποία από φέτος μειώνεται μόνιμα για τα φυσικά πρόσωπα στο 55% από το 100%.

Η μόνιμη μείωση για τις επιχειρήσεις θα εφαρμοστεί από το 2022 και θα πάει στο 80% από το 100% που βρίσκεται σήμερα, ωστόσο, μόνο για φέτος, μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.

Επιπλέον, μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022 ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

Για το 2022 πηγαίνει και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% στον ιδιωτικό τομέα, ενώ και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης «παγώνει» και για το 2022.

Οι μειώσεις αυτές φέρνουν αυξήσεις σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους από 10 – 30 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με τον μεικτό μισθό που λαμβάνουν, για τα εισοδήματα του 2021 και του 2022.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις δεν αφορούν συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Κερδισμένοι είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια αλλά και οι μερισματούχοι, για εισοδήματα του 2020 και του 2021.

Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια διαβίωσης

Στο πεδίο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μέτρο δε θα εφαρμοστεί για το 30% του εισοδήματος των πληττόμενων από την πανδημία πολιτών.

Επιπλέον, το μέτρο των e-αποδείξεων δε θα εφαρμοστεί και για φορολογουμένους άνω των 60 ετών. Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους που έχουν συλλέξει e-αποδείξεις σε ποσοστό 20 – 30%, το πέναλτι του 22% που καλούνταν να πληρώσουν μέχρι πρότινος, πλέον μειώνεται στο 50%, δηλαδή θα πληρώσουν το 11%.

Το έκτακτο εισόδημα των 534 ευρώ που έλαβαν όσοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, δε θα υπολογίζεται στην υποχρέωση του φορολογούμενου να συλλέξει το 30%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία, εργαζόμενοι σε αναστολή, εργαζόμενοι στο «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ», ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια, απαλλάσσονται πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share