Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Βρέχει» λεφτά: Δώρο Πάσχα, ενοίκια, voucher και έξτρα επίδομα σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες (Video)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

12 Απριλίου 2021 14:53
«Βρέχει» λεφτά: Δώρο Πάσχα, ενοίκια, voucher και έξτρα επίδομα σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Δώρο Πάσχα, ενοίκια, voucher και έξτρα επίδομα σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες: Στην εκπομπή «MEGΑ Σαββατοκύριακο» ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα και ο δικηγόρος Γιάννης Κάπος. Επίσης, η πληρωμή των συντάξεων του Μαΐου πλησιάζει, με αυτήν να πραγματοποιείται σε διαφορετικές ημερομηνίες, ανάλογα με το ταμείο όπου βρίσκεται κάθε συνταξιούχος

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάκη, έως τις 19/4 γίνονται οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7, ενώ οι πληρωμές θα γίνουν τέλος Απριλίου. Μέχρι χθες είχαν γίνει 175.000 αιτήσεις. Εκτός επιστρεπτέας μένουν όσες επιχειρήσεις είχαν μείωση τζίρου κάτω από 20% την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και όσοι είχα αύξηση τζίρου το 2020 ε σύγκριση με το 2019. Εκτός μένουν και όσοι είχαν ελάχιστο τζίρο τριμήνου κάτω από 600 ευρώ. Σε κίνδυνο βρίσκονται 448.203 επιχειρήσεις που έλαβαν την επιστρεπτέα 4, καθώς το 50% αυτής θεωρείται έσοδο.

Για το δώρο Πάσχα ο κ. Κάπος είπε ότι θα καταβληθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ για οι κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις θα πληρωθούν μετά το Πάσχα. Για αυτούς το Πάσχα θα υπολογιστεί με βάση το επίδομα των 534 ευρώ, ενώ ολόκληρο το δώρο με βάση τον μισθό θα λάβουν όσοι εργάστηκαν από 1/1 έως 30/4.

Για το Voucher των 200 ευρώ η κυρία Νούκα είπε ότι μέχρι χθες είχαν γίνει 172.000 αιτήσει από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 114.000. Η χορήγηση του voucher θα γίνει την επόμενη βδομάδα. Απαραίτητα για την αίτηση είναι οι κωδικοί Taxisnet (γονιού), το ΑΜΚΑ του αιτούντος, η δήλωση βαθμίδας φοίτησης τέκνων, ο αριθμός Σχολικού Μητρώου Μαθητή και το κινητό.

Για τα ενοίκια, τον Απρίλιο απαλλάσσονται όσες επιχειρήσεις ήταν και παραμένουν κλειστές, ενώ οι ιδιοκτήτες θα πάρουν αποζημίωση 80%. Μειωμένο ενοίκιο 40% θα πληρώσουν οι πληττόμενοι εργαζόμενοι και φοιτητές και οι ιδιοκτήτες θα πάρουν αποζημίωση 20% από τους μισθωτές και 60% από το κράτος.

Για το έξτρα επίδομα σε επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες η κυρία Νούκα είπε πως αφορά 100.000 επιχειρήσεις που απασχολούνται στον τουρισμό, πολιτισμό και αθλητισμό και όλα τα καταστήματα που είναι κλειστά με κρατική εντολή. Το επίδομα είναι μη επιστρεπτέο, αφορολόγητο και ακατάσχετο. Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσα στον Μάιο, όπως και η καταβολή.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share