Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Νέα μέτρα στήριξης: «Κουρεμένα» ενοίκια, αναστολές συμβάσεων και τον Απρίλιο - Τι θα γίνει με το Δώρο Πάσχα

Τα 6+1 μέτρα του Υπουργείου Εργασίας για εργαζόμενους και ανέργους

29 Μαρτίου 2021 16:15
Νέα μέτρα στήριξης: «Κουρεμένα» ενοίκια, αναστολές συμβάσεων και τον Απρίλιο - Τι θα γίνει με το Δώρο Πάσχα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Την παράταση των μέτρων στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου.

Το νέο πακέτο μέτρων για τον Απρίλιο ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά η στήριξη για το επόμενο δίμηνο υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, μαζί με μέτρα όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία, όσο η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης το επιβάλλει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, ξεκινώντας την ενημέρωση.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις 6+1 παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας, μέτρα που έχουν εκτιμώμενο κόστος 695 εκατ. ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός για το «δίχτυ προστασίας» εργαζομένων και ανέργων ξεπερνά τα 7,1 δισ. ευρώ. Οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι και άνεργοι, σύμφωνα με τον Υπουργό, ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια.

Για τον Απρίλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν κατά τον μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. Κόστος 330 εκ.

Δίνεται δώρο Πάσχα επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουάριου-Απρίλιου 2021. Κόστος 210 εκ.

Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης
Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης

Αναλυτικά τα επτά μέτρα του Υπουργείου Εργασίας:

1.Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για το ίδιο διάστημα, καλύπτονται επίσης οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές. Για τον Απρίλιο θα συνεχιστεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ με τα ίδια κριτήρια για τις επιχειρήσεις που ίσχυαν κατά τον μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Το κόστος του μέτρου είναι στα 330 εκατ. ευρώ. Δίνεται επίσης Δώρο Πάσχα επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουάριου-Απρίλιου 2021. Κόστος μέτρου 210 εκατ. ευρώ.

2.Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, έως τον Ιούνιο του 2021. Κόστος 3 εκατ. ευρώ.

3.Οι καλλιτέχνες που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Καλλιτεχνών, δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού και τον Μάρτιο. Κόστος 16 εκατ. ευρώ.

4.Συνεχίζεται η επιδότηση του πολιτισμού για κενές θέσεις (σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές και χώρους συναυλιών) έως και τον Μάρτιο του 2021. Κόστος 19 εκατ. ευρώ.

5.Οι επαγγελματίες ειδικών κατηγοριών (πχ. ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, κ.ά) δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τον Μάρτιο 2021. Κόστος 1 εκατ. ευρώ.

6.Παράταση δύο μηνών στα επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τέλη Μαρτίου 2021. Προϋπολογισμός στα 77 εκατ. ευρώ

7.Επέκταση του μέτρου ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Δίνεται δώρο Πάσχα επί της καταβαλλόμενης ενίσχυσης σε όσους συμμετείχαν στο Πρόγραμμα την περίοδο Ιανουάριου – Απριλίου 2021. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός 38 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Εργασίας, κατέληξε λέγοντας, ότι με τη βοήθεια των επιδημιολογικών δεδομένων θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων της οικονομικής ζωής.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share