Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021

Μείωση ενοικίου: Προς παράταση το μέτρο έως Απρίλιο και Μάιo - Οι 10 κλάδοι που διεκδικούν «κούρεμα» 100% (Video)

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

8 Μαρτίου 2021 11:05
Μείωση ενοικίου: Προς παράταση το μέτρο έως Απρίλιο και Μάιo - Οι 10 κλάδοι που διεκδικούν «κούρεμα» 100% (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σενάρια επέκτασης του μέτρου της μείωσης ενοικίου και της δυνατότητας πλήρους απαλλαγής επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Με το lockdown να οδηγείται σε παράταση και τα περιοριστικά μέτρα για συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων να συνεχίζονται, είναι επόμενο να ληφθεί μέριμνα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να διατηρήσει το μοντέλο μείωσης ενοικίου τον Απρίλιο και τον Μάιο. Προτεραιότητα θα έχουν οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή. Βάσει αυτού του σχεδιασμού «κούρεμα» ενοικίου κατά 100% (πλήρη απαλλαγή) αναμένεται να έχουν:

 1. Λιανεμπόριο
 2. Εστίαση
 3. Πολιτισμός
 4. Αθλητισμός
 5. Τουρισμός
 6. Μεταφορές
 7. Γυμναστήρια
 8. Κομμωτήρια
 9. Κέντρα Αισθητικής
 10. Βιβλιοπωλεία

Σε ό,τι αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις -δηλαδή αυτές που λειτουργούν- και τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή αναμένεται να έχουν μείωση ενοικίου σε ποσοστό 40%. Παράλληλα με αυτό το μέτρο, θα παραταθεί και το σύστημα αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια.

Επίδομα 1.000 ευρώ σε εργαζόμενους και 3.000 σε επιχειρήσεις: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι (Video)

Επίδομα 1.000 ευρώ σε εργαζόμενους και 3.000 σε επιχειρήσεις: Οι επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε με τη μέθοδο click away, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 3.000 ευρώ, ενώ ο κάθε μισθωτός που απασχολούνταν σε αυτές θα λάβει επίδομα 1.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί εντός του μήνα σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Ενώ, «τσεκούρι» έρχεται στο δώρο Πάσχα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους!

Το επίδομα αφορά σε περιοχές που την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν σε σκληρό lockdown, όπως:

 • Περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως είναι η Ελευσίνα, η Μάνδρα, ο Ασπρόπυργος
 • Κοζάνη
 • Αλίαρτος
 • Κάλυμνος

Τι δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης

«Θα υπάρξει επιδότηση στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε περιοχές που ήταν κλειστές στην περίοδο εορτών και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε με μέθοδο click away. Μιλάμε για περιοχές της Δυτικής Αττικής όπως Ελευσίνα, Ασπρόπυργος κ.α. ή η περιοχή της Κοζάνης που ήταν σε σκληρό lockdown», σημείωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής ανακοινώνοντας και τα σχετική ποσά που θα προβλέπει η απόφαση.

«Θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση - όχι επιστρεπτέα προκαταβολή ή δάνειο – 3.000 ευρώ ανά επιχείρηση και 1.000 ευρώ ο κάθε εργαζόμενος. Αυτές οι επιχειρήσεις θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση και στήριξη από την κυβέρνηση», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Ανάπτυξης, αν και δεν απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύνταξη Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Δυτική Αθήνα, μετέθεσε για μετά την πανδημία τη συζήτηση για την υλοποίησή της.

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό επιχειρήσεων από το τραπεζικό δανεισμό, υποστήριξε πως δεν πρέπει να δίνονται δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέα γενιά κόκκινων δανείων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share