Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποια είναι τα κριτήρια για την έγκριση της έκτης δόσης - Πότε ξεκινάει ο 7ος κύκλος

Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν

25 Φεβρουαρίου 2021 07:42
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποια είναι τα κριτήρια για την έγκριση της έκτης δόσης - Πότε ξεκινάει ο 7ος κύκλος
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Από ότι φαίνεται ολοκληρώθηκε ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής και ειδικά η υποβολή των αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι παραμένουν δύο ακόμη μέρες για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας όπου μπορεί να γίνει μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα λίγες ήταν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 από ότι είχαν υποβληθεί στον 5ο κύκλο.

Αρκετές ήταν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν

Ειδικότερα τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων και συγκεκριμένα υποβλήθηκαν τελικά 721.395 αιτήσεις, έναντι 732.000 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί για τον πέμπτο κύκλο.

Να σημειωθεί βέβαια ότι είναι πιθανό πολλές επιχειρήσεις να κοπούν, όπως συνέβη για πάνω από τις μισές στην επιστρεπτέα 5, λόγω του ότι δεν πληρούν τα κριτήρια.

Απομένει βέβαια τις επόμενες ημέρες να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και βέβαια να μάθουμε το πόσες τελικά θα είναι οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα είναι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής 6.

Οι πληρωμές είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η επιστρεπτέα 7 αναμένεται να μπει σε εφαρμογή εντός του Απριλίου και θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τον 6ο κύκλο.

Πόσες ήταν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν.

Το 50% της προκαταβολής

Στον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής το 50% των ενισχύσεων θα θεωρηθεί ως επιχορήγηση. Ως μήνας αναφοράς θα είναι ο Ιανουάριος, δηλαδή θα συγκριθεί ο περυσινός Ιανουάριος του 2020 με τον Ιανουάριο του 2021 και εφόσον προκύπτει μείωση εσόδων άνω του 20% τότε η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας θα είναι θεωρείται δικαιούχος.

Το ελάχιστο διαμορφώνεται σε 500 ευρώ (από 1.000) και το μέγιστο σε 50.000 ευρώ (από 100.000).

Για ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 500-1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο, ενώ για κλειστές επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζόμενων τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται από 1.000 (χωρίς εργαζόμενους) έως 8.000 ευρώ (πάνω από 20 εργαζόμενοι).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αυτά που δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μόνο μέσα από την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» έχουν διατεθεί 7 δισ. ευρώ σε 545.000 επιχειρήσεις και 3 δισ. ευρώ αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share