Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΟΑΕΔ-Επίδομα ανεργίας: Πότε και πως η αύξησή του

Ανοίγει ο δρόμος για υιοθέτηση ελαστικότερων κριτηρίων απονομής του

20 Φεβρουαρίου 2021 17:41
ΟΑΕΔ-Επίδομα ανεργίας: Πότε και πως η αύξησή του
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

ΟΑΕΔ: Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το επίδομα ανεργίας επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ενώ έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ ίση με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν, θα πάρουν εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού - επισιτιστικού κλάδου που επιδοτούνται (ν. 1545/1998).

Πρόσφατα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές τόσο ως προς το επίδομα ανεργίας όσο και ως προς το πλαίσιο επαγγελματικής κατάρτισης και επανακατάρτισης.

Επεσήμανε ότι ο ρόλος του ΟΑΕΔ θα αναβαθμιστεί ως προς την επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και ανάλογη αύξηση των κονδυλίων.

Η πρόθεση αυτή δεν είναι ασύνδετη με τις δηλώσεις περί αναμόρφωσης του πλαισίου που διέπει το επίδομα ανεργίας, καθώς έχει διαπιστωθεί αφενός ότι είναι πολύ λίγοι οι άνεργοι που δικαιούνται το επίδομα, αφετέρου ότι παραμένει το ίδιο για όλους, καθ' όλη τη διάρκεια της επιδότησης.

ΟΑΕΔ-Επίδομα ανεργίας

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ειδικά για το επίδομα ανεργίας, η Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει και πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, στο κυβερνητικό της πρόγραμμα, ότι θα προωθήσει ελαστικότερα κριτήρια απονομής, με στόχο να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων ανέργων.

Αν και το νέο πλαίσιο δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», οι δύο σημαντικές αλλαγές θεωρούνται αλληλένδετες, καθώς στόχος είναι να στηριχθούν πιο αποτελεσματικά αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη, για όσο καιρό το έχουν ανάγκη, και παράλληλα να δημιουργηθούν οι συνθήκες και τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε να ενταχθούν ενεργά στην αγορά εργασίας.

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα με μισθό έως 710 ευρώ

ΟΑΕΔ: Υποβάλλοντας αίτηση μπορούν να επωφεληθούν άνεργοι αλλά και επιχειρήσεις μέσα από το νέο πρόγραμμά του. Παράλληλα, παράταση για δύο μήνες σε όλα τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα 7.000 νέων θέσεων εργασίας για ανέργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, η διάρκεια της επιδότησης είναι 12 μήνες και τα ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν ως εξής:

  • 473 € για τους ανέργους ηλικίας έως και 49 ετών
  • 568 € για τους ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω
  • 615 € για τους μακροχρόνια ανέργους
  • 710 € για τους μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στη διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/mis

Νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ

Μετά την υποβολή της αίτησης εργασιακοί σύμβουλοι του Οργανισμού θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα προκειμένου η επιχείρηση να επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις

Η επιχείρηση πρέπει να μην έχει μειώσει το προσωπικό της κατά το τρίμηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 € τα προηγούμενα 3 έτη.

Σημειώστε ότι, στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματα αδείας.

Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι άνεργοι

Ωφελούμενοι της δράσης είναι οι άνεργοι ηλικίας 30 ετών και άνω εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.oaed.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share