Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ευχάριστες εξελίξεις με τα αναδρομικά και συντάξεις ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ! Τι ισχύει για το επίδομα 534 ευρώ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

4 Φεβρουαρίου 2021 10:51
Ευχάριστες εξελίξεις με τα αναδρομικά και συντάξεις ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ! Τι ισχύει για το επίδομα 534 ευρώ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέες ευχάριστες εξελίξεις με τα αναδρομικά και συντάξεις ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ – Επίδομα 534 ευρώ – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η νέα απόφαση-«βόμβα» του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, υπ’ αριθ. 632/2021, που εκδόθηκε με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, δικαιώνει ακόμα έναν συνταξιούχο που είχε καταθέσει αγωγή κατά του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) για τα Δώρα του 11μήνου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016, αλλά στην ουσία συνιστά μια μεγάλη δικαίωση για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν αποκλειστεί παράνομα από τα αναδρομικά του 11μήνου.

Ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος, που γνωστοποίησε την απόφαση του Μονομελούς

Πρωτοδικείου, καλεί την κυβέρνηση να καταβάλει τα Δώρα του 11μήνου και στα 2,5 εκατ. συνταξιούχων, ανεξάρτητα εάν έχουν καταθέσει αγωγή ή όχι. Όπως υπενθυμίζει ο Ελεύθερος Τύπος, είχε σταθεί στο θέμα της επιστροφής των Δώρων που κόπηκαν από τους συνταξιούχους, αποκαλύπτοντας και σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Ο Ελεύθερος Τύπος σημειώνει επίσης ότι δύο ανώτατα δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα κρίνουν αν οι περίπου 600.000 συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αγωγές δικαιούνται επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016), εφάπαξ καταβολή του Δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των Δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).

Συντάξεις, Αναδρομικά

Κι αυτό, καθώς καταβλήθηκαν πρόσφατα τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αλλά δεν δόθηκαν οι επιστροφές από τις περικοπές στα Δώρα, που αφορά το σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων, και τις επικουρικές συντάξεις.

Προφανώς το οικονομικό επιτελείο δεν έχει προϋπολογίσει το κονδύλι, όμως ο καθηγητής κ. Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει 800 ευρώ για τα Δώρα του 11μήνου (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) σε όλους τους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους!

Νέες ευχάριστες εξελίξεις με τα αναδρομικά και συντάξεις ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ – Επίδομα 534 ευρώ – Ποιοι πληρώνονται σήμερα.

Σήμερα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου πληρώνεται στους δικαιούχους που βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ. Βάση υπολογισμού για όσους παρέμειναν σε αναστολή 30 ημέρες εντός Ιανουαρίου είναι τα 534 ευρώ, διαφορετικά το επίδομα θα δοθεί αναλογικά, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα λιανικού εμπορίου που επέστρεψαν από 18 Ιανουαρίου στη δουλειά τους θα λάβουν 303 ευρώ. Η δήλωση αναστολής από τον εργοδότη στο σύστημα «Εργάνη» είναι απαραίτητη, ενώ οι εργαζόμενοι υποβάλλουν δήλωση μόνο αν τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αναστολών από εργοδότες και εργαζόμενους πραγματοποιήθηκαν έως την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, την Πέμπτη πληρώνονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού – με βάση τα 534 ευρώ – για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.

Ολες οι πληρωμές για την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου

Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Ιανουάριο 2021.
Η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας του μηχανισμού «Συν-Εργασία» για τον Δεκέμβριο 2020.

Η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του «Συν-Εργασία».

Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού – με βάση τα 534 ευρώ – για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.

Ευχάριστες εξελίξεις με τα αναδρομικά και συντάξεις

Πώς υπολογίζεται το επίδομα των 534 ευρώ για Φεβρουάριο – Τι αλλάζει

Για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, ειδικά για τον Φεβρουάριο θα υπάρχει για τους εργαζόμενους μία μικρή αύξηση στο ημερήσιο ποσό στα 19,07 ευρώ έναντι 18,7 ευρώ ανά ημέρα. Η μικρή αυτή αύξηση προκύπτει στο ότι ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες και όχι 30.

Αναφορικά με τους εργοδότες, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα δηλώνονται πλέον στο «Εργάνη» εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων. Η νέα διαδικασία εφαρμόζεται άμεσα από τον Φεβρουάριο. Το υπουργείο Εργασίας δίνει χρονική προθεσμία 5 ημερών για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο σύστημα. Συνεπώς οι αναστολές του Φεβρουαρίου πρέπει να δηλωθούν από έως και την ερχόμενη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, εφόσον η αναστολή σύμβασης διαρκεί όλο τον μήνα (1-28/2) ή η χρονική διάρκειά της ξεκινά εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Εαν δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ΚΥΑ, η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Κατά συνέπεια ο εργοδότης βαρύνεται με τους μισθούς και τις εισφορές των εργαζομένων του κανονικά.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share