Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς - Πόσοι δικαιούχοι θα τα λάβουν

Εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

3 Φεβρουαρίου 2021 17:59
Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς - Πόσοι δικαιούχοι θα τα λάβουν
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι θα γίνει με τις πληρωμές τους και ειδικά με τις αποζημιώσεις, όμως μία πρόσφατη ανακοίνωση λύνει όλες τις απορίες.

Σημειώνεται ότι σε λειτουργία έχει τεθεί η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για το "Εξοικονομώ - Αυτονομώ" όπου και αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα και οι πληρωμές για τις αναστολές Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα αύριο Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί σε χιλιάδες λογαριασμούς δικαιούχων η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Η κατανομή των χρημάτων στους δικαιούχους

Ειδικότερα από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Αύριο Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 καταβάλλονται 313,13 εκατ. ευρώ σε 662.123 δικαιούχους, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

  1. Για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν τον Ιανουάριο του 2021, θα καταβληθούν 306,43 εκατ. ευρώ σε 623.557 δικαιούχους.
  2. Σε εργαζομένους ενταγμένους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Δεκέμβριο 2020 θα καταβληθούν 5,89 εκατ. ευρώ σε 19.288 δικαιούχους για την πληρωμή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας
  3. Η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που αφορά σε καταβολή 800.985 ευρώ σε 19.287 δικαιούχους.
  4. Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 θα καταβληθούν την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021.

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλονται τα χρήματα της β' φάσης του προγράμματος

Επίδομα θέρμανσης: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταβολής του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Η δεύτερη, θα αφορά αγορές έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 και θα γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι για τις ανάγκες θέρμανσης οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν μόνο πετρέλαιο, αλλά και άλλες εναλλακτικές θερμαντικές ύλες, όπως φυσικό αέριο και καυσόξυλα, διεύρυνε την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και σε όσους χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες λύσεις για θέρμανση.

Στο πλαίσιο αυτής της διεύρυνσης, φέτος έγιναν για πρώτη φορά αποδεκτά τιμολόγια αγοράς καυσόξυλων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020 και μετά. Συγκεκριμένα, νέοι δικαιούχοι είναι περίπου 124.000 καταναλωτές φυσικού αερίου, καταναλωτές καυσόξυλων, βιομάζας και υγραερίου, πέραν των 564.000 καταναλωτών πετρελαίου, σε σύνολο περίπου 688.000 αιτήσεων.

Παράλληλα δείτε και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για το επίδομα 534 ευρώ και το δώρο Χριστουγέννων.

Επίδομα θέρμανσης: Πληρωμές

Πώς θα γίνει ο υπολογισμός του ποσού

Με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, αλλά κυρίως κοινωνικά δίκαιη κατανομή του, ο υπολογισμός του ποσού που θα καταβληθεί ως επίδομα θέρμανσης είναι φέτος εξατομικευμένος, αφού εξαρτάται από δύο νέες παραμέτρους.

Η πρώτη αφορά στην περιοχή κατοικίας των δικαιούχων, η οποία καθορίζεται από τον Ταχυδρομικό Κώδικα της διεύθυνσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση, ενώ η δεύτερη αφορά στον αριθμό των ανήλικων μελών της οικογένειας, με το κάθε ανήλικο μέλος να δίνει προσαύξηση του επιδόματος κατά 10% και ελάχιστο ποσό, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, τα 80 ευρώ.

Το νέο σύστημα υπολογισμού βασίζεται σε μελέτη της ΕΜΥ, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750μ×750μ), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Έτσι, σε κάθε περιοχή το ύψος του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης που έχει, αναλόγως του υψομέτρου, της απόστασης από τη θάλασσα, αλλά και του αριθμού των ημερών κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχει θερμοκρασίες χαμηλότερες των 15.5 βαθμών Κελσίου (βαθμοημέρες).

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των διακοσίων είκοσι (220) ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share