Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

"Εξοικονομώ - Αυτονομώ": Σε λειτουργία η πλατφόρμα αιτήσεων - Πότε θα δοθούν οι αναστολές Ιανουαρίου

Θα δοθούν και τα χρήματα για το πρόγραμμα "Συνεργασία" του Δεκεμβρίου

3 Φεβρουαρίου 2021 10:44

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Με τον ερχομό του καινούργιου χρόνου, αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις πληρωμές τους. Επίσης, δείτε τι θα γίνει με τις αναστολές συμβάσεων και μέχρι πότε προστατεύονται οι εργαζόμενοι από τις απολύσεις.

Συγκεκριμένα, σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα για να γίνουν οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» αλλά και παράλληλα ανακοινώθηκε η ημερομηνία για το πότε θα δοθούν τα χρήματα.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις τέθηκε σε λειτουργία.

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα αιτήσεων

Ειδικότερα, ξεκίνησε σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που αφορούν σε πολυκατοικίες για όλη την επικράτεια. Η αίτηση υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο/διαχειριστή της πολυκατοικίας. Παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν τόσο στους κοινόχρηστους χώρους όσο και στα επιμέρους διαμερίσματα.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα και γενικότερα για οικονομικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega η φοροτεχνικός Χριστίνα Μαννέ, η οποία υποστήριξε ότι δεν είναι τυχαίο που η έναρξη του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έρχεται την ίδια στιγμή με την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου, η οποία είναι απαραίτητη σε ενδεχόμενη αλλαγή, μεταβολή ή συμβολαιογραφική πράξη.

Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων.

Ημέρα πληρωμών η 4η Φεβρουαρίου

Η 4η Φεβρουαρίου είναι ημέρα πληρωμών, καθώς κατατίθεται το επίδομα των 534 ευρώ για τις αναστολές του Ιανουαρίου. Επίσης, πιστώνονται τα χρήματα σε όλους όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συνεργασία» τον Δεκέμβριο, όπως επίσης και η αναλογία δώρου Χριστουγέννων.

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων αναμένεται να μπουν και οι αποζημιώσεις για Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τους επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού, εφόσον έχουν κάνει εγγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών έως τις 10 Ιανουαρίου.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η κ. Μαννέ υποστήριξε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν γίνει οι πληρωμές από το κράτος για το 50% του 40% της απώλειας του ενοικίου.

Τη δική της καταγγελία έκανε γυναίκα συνταξιούχος, η οποία προσπαθεί εδώ και δύο μήνες να περάσει από την Επιτροπή Αναπηρίας, προκειμένου να λάβει το επίδομά της, ωστόσο, καθώς αυτή παραμένει κλειστή λόγω κορονοϊού, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει.

Διαμαρτυρίες υπάρχουν και στον χώρο της εστίασης. Ο εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης, Χρήστος Κουδούνης, μίλησε για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, στον οποίο έχουν καταλογιστεί πολλές ευθύνες για τη διασπορά του κορωνοϊού.

«Ελπίζουμε η κυβέρνηση να ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα της εστίασης», δήλωσε η φοροτεχνικός και υποστήριξε πως ένα κατάστημα εστίασης δεν είναι μόνο τα ενοίκια και το προσωπικό, αλλά περιλαμβάνει πολλά ακόμα έξοδα, όπως ΔΕΚΟ, τέλη, πνευματικά δικαιώματα, σεκιούριτι, παραγγελιοληψία.

Αυτό που ζητά ο κλάδος είναι δομικές αλλαγές και μια σοβαρή κουβέντα εξορθολογισμού του, γιατί στην πορεία θα ανακύψουν πολλά προβλήματα.

Δείτε το βίντεο:

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share