Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Νέα παράταση - Πλήθος αιτήσεων από τις επιχειρήσεις

Τι αποφάσισε ο Χρήστος Σταϊκούρας

15 Ιανουαρίου 2021 07:15
Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Νέα παράταση - Πλήθος αιτήσεων από τις επιχειρήσεις
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Από ότι φαίνεται υπάρχει πλήθος αιτήσεων από τις επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή με αποτέλεσμα να δοθεί νέα παράταση. Επίσης δείτε τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων για τον μήνα Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε νέα παράταση στο να γίνουν και άλλες αιτήσεις από τις επιχειρήσεις.

Παράταση πήρε η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Νέα παράταση

Ειδικότερα σπάει τα κοντέρ και ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής αφού πάνω από 516.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες είχαν υποβάλει μέχρι χθες το βράδυ αίτηση για να λάβουν φθηνά κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει κανονικά σήμερα αλλά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άνοιξε παράθυρο χθες για ολιγοήμερη παράταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως την ερχόμενη Τρίτη -Τετάρτη προκειμένου να μην μείνει κανένας δικαιούχος απέξω. Η παράταση μεταθέτει χρονικά την έναρξη πληρωμών προς το τέλος Ιανουαρίου.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναμένεται να πληρωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Το 50% των ενισχύσεων του πέμπτου κύκλου είναι «δώρο» καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα χρειαστεί να το επιστρέψουν στο κράτος. Επομένως η καθαρή ενίσχυση στην αγορά υπό μορφή επιχορήγησης θα ανέλθει στα 750 εκατ. ευρώ.

Νέα παράταση πήρε η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής αιτήσεων, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με όλες τις προϋποθέσεις και λεπτομέρειες οι οποίες θα καθορίζουν τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι διατηρώντας βεβαίως την πρόβλεψη ελάχιστης καταβολής 1.000 ευρώ.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το ποσό αυτό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ωστόσο, οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 ενώ η αγορά ήδη γνωρίζει πως οι δικαιούχοι επιστρεπτέας προκαταβολής αναλαμβάνουν την υποχρέωση διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις 30 Ιουνίου 2021. Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν εξελίξει κύκλος καλύπτει και νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως και τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» (myBusinessSupport | ΑΑΔΕ) της ΑΑΔΕ κανονικά λήγει σήμερα το βράδυ αλλά είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση παράτασης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share