Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επίδομα θέρμανσης: Ποιες διευκρινήσεις έδωσε το υπουργείο Οικονομικών - Πότε λήγει η προθεσμία

Αναλυτικά οι διευκρινήσεις

7 Ιανουαρίου 2021 16:59
Επίδομα θέρμανσης: Ποιες διευκρινήσεις έδωσε το υπουργείο Οικονομικών - Πότε λήγει η προθεσμία

Επίδομα θέρμανσης: Με τις γιορτές να έχουν σχεδόν τελειώσει και ο νέος χρόνος να έχει μπει εδώ και λίγες μέρες αρκετοί αναρωτιούνται τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης και πότε θα το λάβουν. Επίσης δείτε τι θα γίνει με το επίδομα για όσους βρίσκονται σε αναστολή αλλά και το δώρο Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών μέσα από ανακοίνωση του έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το επίδομα θέρμανσης αλλά και πότε λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Δείτε πότε λήγει η προθεσμία για το επίδομα θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης: Οι διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών

Ειδικότερα στο πλαίσιο των αιτήσεων που έχουν ξεκινήσει από τους ενδιαφερόμενους για την καταβολή του επιδόματος, το οποίο φέτος θα υπολογιστεί με βάση τον οικισμό που κατοικούν οι ενδιαφερόμενοι, το υπουργείο Οικονομικών με σχετική ανακοίνωσή του διευκρινίζει τα εξής:

  1. Στις περιπτώσεις οικισμών που οι κάτοικοί τους δεν βρίσκουν τον οικισμό τους ή έχουν πρόβλημα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα στον σχετικό κατάλογο, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στο τηλ. 213162100, ώστε να γίνεται άμεσα η σχετική διόρθωση. Ήδη έχουν γίνει επικαιροποιήσεις των καταλόγων, μετά από σχετική επικοινωνία των ενδιαφερόμενων.
  2. Για πρώτη φορά φέτος επιδοτούνται, σε μικρούς οικισμούς με υψηλές θερμαντικές ανάγκες, όσοι καταναλώνουν καυσόξυλα για θέρμανση. Έτσι, αποφασίστηκε ότι διευρύνεται ο χρόνος στο πλαίσιο του οποίου μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα σχετικά τιμολόγια, ώστε να προσμετρώνται όσα έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020. Όσοι ήδη έχουν προχωρήσει στην αγορά καυσόξυλων από την 1η Ιουνίου του 2020, μπορούν να καταθέσουν τα σχετικά τιμολόγια στην πλατφόρμα, η οποία είναι ενεργή.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του επιδόματος που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει τα 650 ευρώ. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το επίδομα θέρμανσης, με βάση τα σημερινά δεδομένα, λήγει τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Σειρά από πληρωμές τον Ιανουάριο: Οι συντάξεις και τα επιδόματα που καταβάλλονται

Μια σειρά από πληρωμές αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο, με τις συντάξεις και τα επιδόματα να αναμένεται άμεσα να καταβληθούν για πολλούς δικαιούχους.

Από τις συντάξεις Φεβρουαρίου, μέχρι το επίδομα των 534 ευρώ, το επίδομα ανεργίας και το Δώρο Χριστουγέννων, είναι βέβαιο πως θα «βρέξει» σύντομα λεφτά, τη στιγμή που υπάρχουν νέα και για τις επιχειρήσεις.

Επίδομα 534 και Δώρο Χριστουγέννων

Παράταση μέχρι και την Τρίτη 5 Ιανουαρίου έδωσε το υπουργείο Εργασίας στις δηλώσεις αναστολών του μηνός Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ θα γίνουν μαζί για εργαζόμενους κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων τον Ιανουάριο. Οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 12 Ιανουαρίου. Στις αρχές Ιανουαρίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί και ένα μέρος του Δώρου Χριστουγέννων από το κράτος (που αντιστοιχεί στο διάστημα από την 1η -31 Δεκεμβρίου του 2020). Η μέρα αναστολής υπολογίζεται στα 17,8 ευρώ.

Το αυστηρότερο lockdown που ανακοινώθηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα έως τις 11 Ιανουαρίου οδηγεί σε παράταση και των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Αναστολές και lockdown είναι πλέον σε πλήρη ευθυγράμμιση και το μέτρο θα συνεχίσει μέχρι και την λήξη της καραντίνας. Με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το lockdown φτάνει έως τις 11/01/2021. Είναι λοιπόν σίγουρο πως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα παραμείνουν σίγουρα σε αναστολή οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές όλο αυτό το διάστημα.

Επίδομα ανεργίας

Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Νοεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης ολοκληρώθηκε εντός του Δεκεμβρίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021.

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2021

Από τις 22 Ιανουαρίου 2021 έως τις 28 του ίδιου μήνα αναμένεται να καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Φεβρουαρίου 2021 στους συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι μπορεί πάντως να δουν και νωρίτερα τα λεφτά στους τραπεζικούς λογαριασμούς εξαιτίας της μεγάλης χρονικής περιόδου που προκύπτει μεταξύ της πληρωμής των συντάξεων Ιανουαρίου 2020, οι οποίες καταβλήθηκαν νωρίτερα, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της καθορισμένης ημερομηνίας καταβολής των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2021.

Αναδρομικά κληρονόμων - Σε δύο κύματα η πληρωμή

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, στις 10 με 15 Γενάρη θα γίνει η πρώτη πληρωμή στους δικαιούχους ενώ μετά τον Φλεβάρη η δεύτερη.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, ο κ. Βρούτσης για τα αναδρομικά των κληρονόμων τονίζοντας πως «μέσα στις πρώτες 15-20 μέρες του Γενάρη του 2021 θα κάνουμε μια μεγάλη εμβόλιμη πληρωμή. Η δεύτερη πληρωμή θα γίνει μετά τις 28 Φεβρουαρίου. Μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα λάβουν τα χρήματα, υπάρχει χρόνος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Επίδομα παιδιού

Τέλος υπενθυμίζεται πως ανοιχτή είναι η πλατφόρμα Α21 για την υποβολή αίτησης επιδόματος παιδιού έτους 2021, με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Ιανουαρίου 2021.

Διευκρινίζεται ότι η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη και για τους δικαιούχους του επιδόματος που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση Α21 για το έτος 2020 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν τη δημιουργία αίτησης Α21, αλλά δεν έκαναν οριστική υποβολή της.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 (στο σύνδεσμο https://www.idika.gr/epidomapaidiou), μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share