Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ΑΑΔΕ: Το 2021 θα φέρει μπαράζ φορολογικών ελέγχων

Τι ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ

1 Ιανουαρίου 2021 13:16
ΑΑΔΕ: Το 2021 θα φέρει μπαράζ φορολογικών ελέγχων

ΑΑΔΕ: Μπορεί το 2020 να έφυγε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα "φύγουν" και οι φορολογικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ όπου αναμένεται να συνεχιστούν και θα είναι αρκετοί. Επίσης από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους.

Συγκεκριμένα το 2021 η φορολογική διοίκηση αναμένεται πως θα προχωρήσει σε σχεδόν 25.000 φορολογικούς ελέγχους, με την προϋπόθεση πως η πανδημία θα υποχωρήσει.

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους το 2021.

ΑΑΔΕ: Η απόφαση και οι έλεγχοι που θα γίνουν

Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή προβλέπει ότι το 2021 θα διενεργηθούν 23.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ.

Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά σε φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας, δηλαδή υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή.

Το 2021 η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε μπαράζ φορολογικών ελέγχων.

Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Ακόμη, το 2021 θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Να σημειωθεί πως το 2017 τα συνεργεία της ΑΑΔΕ διενήργησαν 19.320 ελέγχους δίωξης από τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου, το 2018 20.248 ελέγχους και το 2019 οι έλεγχοι ανήλθαν σε 23.675.

Μέσα στο 10μηνο του 2020 οι έλεγχοι δίωξης από τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου ανήλθαν σε 14.575, σημειώνοντας αισθητή πτώση, κάτι που οφείλεται στις ειδικές συνθήκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός.

Παράταση σε δηλώσεις ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ

Παράταση: Με αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή δόθηκαν παρατάσεις σε μια σειρά από φορολογικές προθεσμίες.

Παράλληλα διαβάστε στο Athensmagazine.gr με ποιον τρόπο μπορείτε να καταθέσετε εύκολα τις πινακίδες σας.

Συγκεκριμένα:

1) Παρατείνεται, έως την 26η Φεβρουαρίου 2021, η προθεσμία υποβολής των παρακάτω δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου 2020:

  • Τροποποιητικές δηλώσεις για ποσά αγροτικών επιδοτήσεων, που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2020.
  • Δηλώσεις φορολογικού έτους 2019 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.
  • Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., από τον φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2020.

Παράταση σε δηλώσεις ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ

Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ

  • με ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή
  • με φυσικό φάκελο ταχυδρομικά (με συστημένη επιστολή ή υπηρεσία ταχυμεταφοράς):

2) Παρατείνεται έως την 29η Ιανουαρίου 2021 η προθεσμία για την διόρθωση λαθών ή παραλείψεων της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», που αφορούν στους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020, για τους εκμισθωτές ακινήτων που έχουν λάβει σχετική ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση.

3) Παρατείνεται έως την 26η Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου 2020.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share