Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ΟΑΕΔ: Μέχρι πότε θα είναι οι αιτήσεις για την έκτακτη αποζημίωση εργαζόμενων - Ποιοι την δικαιούνται

Πως μπορούν να κάνουν αίτηση

18 Δεκεμβρίου 2020 14:01
ΟΑΕΔ: Μέχρι πότε θα είναι οι αιτήσεις για την έκτακτη αποζημίωση εργαζόμενων - Ποιοι την δικαιούνται

Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει να κάνει την πορεία της στην Ελλάδα αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν πότε θα λάβουν τα επιδόματα τους αλλά και τις έκτακτες αποζημιώσεις σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε πληττόμενες επιχειρήσεις. Επίσης δείτε πότε αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των εργαζόμενων το δώρο Χριστούγεννων.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η ημερομηνία για το μέχρι πότε θα είναι οι αιτήσεις για την έκτακτη αποζημίωση εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό. Ειδικότερα την άλλη Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου λήγει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης το περασμένο καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα είχε ενεργοποιηθεί την 1η/7/2020 στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη του εργατικού δυναμικού.

Τι αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, δικαιούχοι είναι οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας για 3 μήνες και 5 ημέρες, από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 και παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο 2020.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΑΕΔ

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, οι δικαιούχοι πρέπει να επικαιροποιήσουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που είναι ήδη καταχωρισμένος στον Οργανισμό και να αποδεχθούν προτυποποιημένη υπεύθυνη δήλωση. Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται καμία άλλη ενέργεια, καθώς ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει την έκτακτη αποζημίωση, εφόσον πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι δικαιούχοι

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr. Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων.

Η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας και είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν προσμετράται στο συνολικόπραγματικό ή τεκμαρτόοικογενειακό εισόδημα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share