Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων - Πως θα πληρωθούν όσοι το δικαιούνται

Αναλυτικά η διαδικασία

17 Δεκεμβρίου 2020 08:04
Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων - Πως θα πληρωθούν όσοι το δικαιούνται

Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζεται και το lockdown να βρίσκεται ακόμη σε ισχύ αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι θα γίνει με τις πληρωμές τους και τα επιδόματα τους. Επίσης δείτε πότε θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού αλλά και ποιο τη δικαιούνται.

Συγκεκριμένα αρκετοί είναι εκείνοι που αναμένουν πότε θα εκδοθεί η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης όπου κυμαίνεται από 80 έως και 650 ευρώ ανά δικαιούχο. Ειδικότερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη και θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου. Οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιανουαρίου.

Στην σχετική ΚΥΑ, θα περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες θα διαλέγουν τον οικισμό και τι θα πράττουν αν δεν είναι καταγεγραμμένοι. Η πλατφόρμα θα κλείσει περί τις 10 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα γίνουν οι υπολογισμοί και μετά από την έκδοση 2ης ΚΥΑ θα γίνουν οι πληρωμές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με την υποβολή της αίτησης θα γίνει και η κατάθεση των τιμολογίων. Το σύστημα θα υπολογίσει αυτόματα, ανάλογα με το τιμολόγιο και τις βαθμοημέρες του ύψους του επιδόματος ανά βαθμοημέρα.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει μία φορά στα τέλη Φεβρουαρίου για τα κατατεθούν τα τιμολόγια του 2021. Ειδικά για το φυσικό αέριο, η πλατφόρμα θα ανοίξει μία ακόμη φορά γιατί υπάρχει υστέρηση 1 μήνα στην τιμολόγηση.

Ο καταναλωτής, όπως επισημαίνουν πηγές, θα γνωρίζει το επίδομα όταν θα γίνει ο απολογισμός επί των τιμολογίων που θα έχουν κατατεθεί. Θα εξετάσει το ΥΠΟΙΚ τα τιμολόγια μαζί με τις βαθμοημέρες. Στην ΚΥΑ θα αναφέρεται το ποσό ανά βαθμοημέρα. Το ελάχιστο επίδομα θα είναι 80 ευρώ και το μέγιστο αυξάνεται από τα 400 στα 650 ευρώ.

Οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν τον Ιανουάριο και η εξόφληση θα γίνει και σε επόμενη φάση, αν δεν καλυφθεί το μέγιστο όριο του επιδόματος στην πληρωμή του Ιανουαρίου. Για το φυσικό αέριο, αναφέρεται πως μπορεί να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για μία τελευταία δόση. Συνολικά το ποσό στον προϋπολογισμό είναι 84 εκατ. ευρώ.

Πως γίνεται η αίτηση

Οι δικαιούχοι για να κάνουν την αίτηση τους θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxis. Στην συνέχεια θα πρέπει να επιλέξουν τον οικισμό που ανήκουν.

Αν δεν βρίσκουν τον οικισμό τους θα πρέπει να επιλέξουν την ένδειξη «άλλος» και να καταθέσουν τα τιμολόγια που έχουν στην διάθεση τους. Σε αυτή την περίπτωση το επίδομα θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο του δήμου τους. Ενώ δεν είναι απαραίτητο κατά την αίτηση, ο δικαιούχος να έχει τιμολόγια διπλάσιας αξίας από το ποσό που δικαιούται. Στη συνέχεια το σύστημα βάσει ενός αλγορίθμου θα υπολογίζει το επίδομα που δικαιούται ο αιτούμενος.

Οι δικαιούχοι

Το επίδομα δεν αφορά όλους. Ας δούμε ποιες είναι οι κατηγορίες φορολογουμένων που δικαιούνται το επίδομα:

Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share