Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο (Video)

Αναλυτικά το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση

13 Δεκεμβρίου 2020 18:12
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των αποδείξεων στο χτίσιμο του αφορολόγητου παρουσίασε η εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» το πρωί της Κυριακής. Ενώ, τι ισχύει για επίδομα των 800 ευρώ, δώρο Χριστουγέννων εξήγησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, στο τραπέζι είναι η μείωση των αποδείξεων στο 20% των εισοδημάτων για το 2020, καθώς και το σενάριο οι αποδείξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2021 να προσμετρηθούν στο 2020.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις e-αποδείξεις που «μετρούν» περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και κοινοχρήστων, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.

Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Επίδομα 534 ευρώ: Τι ισχύει για εργαζόμενους & επιχειρήσεις που ανοίγουν με click away

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν με τη μέθοδο click away από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ και για τον μήνα Δεκέμβριο. Τα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, που έχουν ανακοινωθεί για τον Δεκέμβριο θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που ανοίγουν.

Όσον αφορά στις αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, όσοι εργαστούν από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου ενώ ήταν σε αναστολή θα πρέπει να βγουν από αυτή, ώστε να εργαστούν και να πληρωθούν από τον εργοδότη τους. Παράλληλα, μπαράζ πληρωμών πραγματοποιείται μέσα στον Δεκέμβριο καθώς αναμένεται η καταβολή στους δικαιούχους για τα επιδόματα ειδικού σκοπού, που λαμβάνουν εξαιτίας της αναστολής συμβάσεων εργασίας, το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά και επιδόματα σε μακροχρόνια ανέργους, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η τελευταία δόση του επιδόματος Παιδιού.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, το επίδομα αναστολής των 534 ευρώ θα συνεχίζει να καταβάλλεται κανονικά και στις επιχειρήσεις που θα αρχίσουν τη λειτουργία τους με τα νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς θα αντιμετωπίζονται ως κλειστές, τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.

«Δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίζει σε επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Γι’ αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές», σημείωσε ο υπουργός.

Τι δικαιούνται όλες οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου για τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, όλες οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου δικαιούνται για όλο τον Δεκέμβριο:

Να θέσουν όσους από τους εργαζόμενούς τους επιθυμούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες τους. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν εργαζόμενους από το καθεστώς αναστολής- ενέργεια επιτρεπόμενη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

  • Μείωση ενοικίου 40%.
  • Αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • Δικαίωμα συμμετοχής στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5» που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.
  • Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share