Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

"Εργάνη": Τι αλλάζει για ντελίβερι και κούριερ - Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες

Αναλυτικά

7 Δεκεμβρίου 2020 09:24
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει στην Ελλάδα και το lockdown να βρίσκεται ακόμη σε ισχύ κάποιοι εξακολουθούν να εργάζονται και να βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους όπου αυτοί είναι τα ντελίβερι και τα κούριερ. Επίσης δείτε πότε αναμένεται να δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων και ειδικά για αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Συγκεκριμένα νέα δεδομένα έρχονται για τις επιχειρήσεις κούριερ αλλά και για όλους τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους ντελίβερι. Με νέα απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, όλοι οι εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους οι οποίοι χρησιμοποιούν κατά την εκτέλεση της εργασίας τους μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα, υποχρεούνται να υποβάλλουν νέο έντυπο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» προαναγγέλλοντας την χρήση αυτή.

Σύμφωνα με το ethnos.gr με το νέο έντυπο Ε13, οι εργοδότες υποχρεούνται να προδηλώνουν την χρήση της μοτοσικλέτας από τον εργαζόμενο πριν την έναρξη της εργασίας για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων. Αντίστοιχα καταχωρείται η λήξη της χρήσης της μοτοσικλέτας, εφόσον αυτή δεν χρησιμοποιείται πια για τις ανάγκες των εργασιών της επιχείρησης.

Πρέπει να συμπληρωθεί συγκεκριμένο έντυπο από τους εργοδότες για τα ντελίβερι.

Για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου δίδεται περίοδος προσαρμογής. Έως τις 20 Δεκεμβρίου, όλοι οι εργοδότες σε όλη την επικράτεια που απασχολούν εργαζόμενους οι οποίοι χρησιμοποιούν μοτοσικλέτα για τις ανάγκες της δουλειάς τους, υποχρεούνται να υποβάλλουν το νέο έντυπο Ε13 στην «Εργάνη». Ειδικότερα, το έντυπο Ε13 υποβάλλεται από τους υπόχρεους εργοδότες έως και 20-12-2020, για μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα, που:

  • χρησιμοποιείται ήδη ή
  • θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά, έως και την 20η-12-2020, για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων από εργαζόμενό του.

Από τις 21-12-2020, ο εργοδότης πρέπει να προδηλώνει κάθε νέα μοτοσικλέτα πριν την έναρξη της εργασίας.

Το νέο έντυπο είναι το «Ε13: Δήλωση εργοδότη χρήσης από εργαζομένους του, κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, μοτοποδήλατου ή μοτοσυκλέτας για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων».

Ο υπόχρεος εργοδότης υποβάλλει για κάθε μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα που θα χρησιμοποιείται από εργαζόμενό του, κατά την εκτέλεση της εργασίας του, για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων, το έντυπο Ε13, έως και την ημερομηνία χρήσης του/της για πρώτη φορά και σε κάθε περίπτωση πριν από τη χρήση αυτή.

Ο υπόχρεος εργοδότης υποβάλλει αντίστοιχα στο έντυπο Ε13, για κάθε μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα που έχει καταχωριστεί στο έντυπο αυτό, τη λήξη της χρήσης αυτής από εργαζομένους του, κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων, εντός 3 ημερών από την ημερομηνία που θα διακοπεί η χρήση αυτή.

Το νέο έντυπο

Προστίθεται Έντυπο Ε13 «Δήλωση εργοδότη χρήσης από εργαζομένους του, κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, μοτοποδήλατου ή μοτοσυκλέτας, κατά την έννοια του άρθρου 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α΄ 57), για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων», ως εξής:

Οι εργοδότες πρέπει να συμπληρώσουν ειδικό έντυπο για τους ντελίβερι και τους κουριερ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share