Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα το λάβουν - Τα δύο βήματα της αίτησης

Σας αφορά

24 Νοεμβρίου 2020 15:22
Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα το λάβουν - Τα δύο βήματα της αίτησης
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα 400 ευρώ που θα λάβουν φέτος οι μακροχρόνια άνεργοι.

Χθες, υπενθυμίζεται, «κλείδωσαν» οι λεπτομέρειες για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης, το διπλό επίδομα που θα καταβληθεί στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σε ό,τι αφορά το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους αυτό αφορά όλους όσοι:

  • είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ
  • έχουν την ιδιότητα του ανέργου για πάνω από 12 μήνες (αδιάλειπτα)
  • παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας μέχρι τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ σε ΦΕΚ

Τα δύο βήματα της αίτησης

Για να λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ θα χρειαστεί επικαιροποίηση στοιχείων. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία που θα γίνει μέσω της ειδικής πλατφόρμας.

Ουσιαστικά, οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν (ή να καταχωρήσουν για πρώτη φορά) τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού και το ονοματεπώνυμό τους. Αν δεν είχαν καταχωρισμένα τα στοιχεία τους στον ΟΑΕΔ και δεν προβούν στις παραπάνω ενέργειες τότε δεν θα λάβουν το επίδομα.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η καταβολή στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Επίδομα 800 ευρώ: Λήγει η προθεσμία για τις αναστολές συμβάσεων - Πότε αρχίζουν οι πληρωμές

Τελειώνει ο χρόνος για τις δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας Νοεμβρίου και τις ορθές επαναλήψεις από εργοδότες και εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή, ώστε να ξεκινήσουν οι πληρωμές του επιδόματος των 800 ευρώ. Παράλληλα, έκτακτο επίδομα σε δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς και οικονομολόγους ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σήμερα Τρίτη 24 Νοεμβρίου, είναι η τελευταία ημέρα της 10ήμερης προθεσμίας που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας για να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις των κλειστών επιχειρήσεων. Το χρονοδιάγραμμα ήταν εξαρχής σφιχτό, ώστε να ξεκινήσουν νωρίτερα οι πληρωμές των αποζημιώσεων του Νοεμβρίου, που θα υπολογιστούν επί του ποσού των 800 ευρώ, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, η πληρωμή των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.

Αντίθετα, οι δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων από πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, ολοκληρώνονται στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η πληρωμή των αποζημιώσεων επί των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται θα γίνει μετά τις 7 Δεκεμβρίου και πιθανότατα έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Τα ποσά ανά περιοχή και κλάδο

Ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο κι επειδή το lockdown ήρθε «σπαστά» ανά Περιφέρεια, ανά κλάδο και αμέσως μετά σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι πληττόμενες για μερικές ημέρες στις αρχές Νοέμβρη και κλειστές από τις 7/11 και μετά.

Οι εργαζόμενοι των εν λόγω επιχειρήσεων θα εισπράξουν – με τον υπάρχοντα προγραμματισμό – την αποζημίωση που δικαιούνται σε δυο φάσεις :

  • Από την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου και έως τις 3 Δεκεμβρίου το αργότερο θα λάβουν το μεγαλύτερο τμήμα της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στην χρονική περίοδο του lockdown (7/11 – 30/11).
  • Μετά τις 7 Δεκέμβρη θα λάβουν το τμήμα της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη (για παράδειγμα 3/11 – 6/11) για τις οποίες η επιχείρηση θεωρείται πληττόμενη.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανοιχτές αλλά πληττόμενες θα λάβουν ολόκληρη την αποζημίωση τον Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με διευκρίνιση του υπουργείου Εργασίας, οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του Νοεμβρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πληττόμενος και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα είναι κλειστός από δημόσια αρχή, υποβάλλουν ξεχωριστό έντυπο-δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.

Αν για παράδειγμα ο δηλούμενος ΚΑΔ της επιχείρησης:

  • είναι πληττόμενος για το διάστημα από 01/11 έως 06/11, υποβάλλεται μία αυτοτελής δήλωση με κατηγορία υπαγωγής «Πλήττομαι Σημαντικά», όπου τα δηλωθέντα διαστήματα των αναστολών των εργαζομένων δεν μπορούν να είναι εκτός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
  • είναι κλειστός με κρατική εντολή από 07/11 έως 30/11, τότε υποβάλλεται δεύτερη αυτοτελής δήλωση με κατηγορία υπαγωγής «Από Δημόσια Αρχή», δηλώνοντας υποχρεωτικά το διάστημα από 07/11 έως 30/11.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να υποβάλει δήλωση και για άλλον/άλλους ΚΑΔ, τότε επαναλαμβάνει για κάθε ΚΑΔ την ίδια διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι τα 800 ευρώ αντιστοιχούν σε 30 ημέρες αναστολής.

Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή στις 7 Νοεμβρίου με το εθνικό lockdown μπορούν να δηλώσουν πληττόμενες από 3 έως και 6 Νοεμβρίου, δηλαδή για την περίοδο που όλη η Ελλάδα είχε βαφτεί σε «κόκκινες» και «κίτρινες ζώνες» ώστε οι εργαζόμενοί τους να λάβουν 747 ευρώ συνολικά:

  • 106 ευρώ για τις 4 ημέρες από 3 Νοεμβρίου έως 6 Νοεμβρίου (θα τα λάβουν μετά τις 7/12) και
  • 640 ευρώ για τις ημέρες από 7 έως 30 Νοεμβρίου (θα τα λάβουν 27/11-3/12).

Στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν δηλώσει αναστολές συμβάσεων για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου (3/11 – 6/11) ως πληττόμενη, η ειδική αποζημίωση θα είναι:

  • 640 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν 7 Νοεμβρίου,
  • 587 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν 9 Νοεμβρίου, δηλαδή κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής,
  • 400 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν 16 Νοεμβρίου, δηλαδή εργαζόμενους σε μονάδες προσχολικής ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του ιδιωτικού τομέα.

Αντίθετα, σε Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες, όπου τα τοπικά lockdown ήρθαν νωρίτερα από το εθνικό, οι εργαζόμενοι πληττόμενων όσο και κλειστών επιχειρήσεων μπορούν να δηλωθούν σε αναστολή αθροιστικά από 1η Νοεμβρίου ώστε να λάβουν πλήρες το ποσό των 800 ευρώ. Και σε αυτές τις περιοχές η ειδική αποζημίωση σπάει σε δυο τμήματα, πριν και μετά το εθνικό lockdown.

Κατηγορίες δικαιούχων:

  • Το πλήρες ποσό των 800 ευρώ μπορούν να λάβουν και οι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό, που είχαν το δικαίωμα των αναστολών και τον Οκτώβριο.
  • Σε κάθε περίπτωση, η ειδική αποζημίωση του Νοεμβρίου είναι «α λα καρτ», με βάση τα τοπικά, κλαδικά και το εθνικό lockdown.

Τι ισχύει για τους 100.000 εργαζόμενους 6μηνης επιδότησης

Εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με το πρόγραμμα 6μηνης επιδότησης εισφορών για την δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, μπορούν να τεθούν σε αναστολή μόνο αν η επιχείρηση είναι κλειστή με κρατική εντολή.

Αν η επιχείρηση πλήττεται βάσει ΚΑΔ ο μισθωτός ΔΕΝ μπορεί να τεθεί σε αναστολή.

Αν μια επιχείρηση είχε ήδη υποβάλλει αίτηση (α΄ φάση) για τον Μηχανισμό «Συν-Εργασία» και επιθυμεί να ακυρώσει την ένταξη ώστε να θέσει τους ίδιους εργαζόμενους σε αναστολή, πρέπει να τροποποιήσει με ορθή επανάληψη την δήλωσή της.

Μια κλειστή επιχείρηση πρέπει να προβεί σε ορθή επανάληψη της Α΄ φάσης «Συν-Εργασία» μέχρι σήμερα 24 Νοεμβρίου 2020, ώστε αμέσως μετά να υποβάλλει δήλωση αναστολής σύμβασης.

Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι;

Οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ.

Δήλωση δεν απαιτείται ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά τον Νοέμβριο. Μόνο οι εργαζόμενοι που τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο «Εργάνη» μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share