Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Με... προσοχή το κλικ: Αυτό θα ήταν σήμερα το ελληνικό χρέος με δραχμές

Προκαλεί ίλιγγο!

21 Νοεμβρίου 2020 13:44
Με... προσοχή το κλικ: Αυτό θα ήταν σήμερα το ελληνικό χρέος με δραχμές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ελληνικό χρέος δεν είναι το πιο ευκαταφρόνητο στον κόσμο κι αυτό έχει διαπιστωθεί… με αρκετό πόνο την τελευταία δεκαετία, μέσα από τις καταστάσεις, που έχουμε περάσει, ειδικά αν το αναγάγουμε σε δραχμές.

Μέσα στα χρόνια, και δη από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, που μας έστειλε το 2010 στο μνημόνιο, ξεκίνησε μια κουβέντα για το αν ήταν σωστή η απόφαση να αφήσουμε το εθνικό μας νόμισμα και αν θα έπρεπε να επιστέψουμε. Για πολλούς λόγους, ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό κι ένας εξ αυτών είναι το εθνικό χρέος.

Αν υπολογίσουμε, δηλαδή, το εθνικό μας χρέος σε δραχμές, το νούμερο είναι ιλιγγιώδες. Συγκεκριμένα, με μια πρόχειρη αναζήτηση και σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, το χρέος φτάνει στα 372 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την υπάρχουσα ισοτιμία με τις δραχμές, αυτό θα βρισκότνα στα 126.758.776.850.570,38 δραχμές, αν τώρα επιστρέφαμε σε εθνικό νόμισμα, χωρίς να συνυπολογίσουμε πιθανές υποτιμήσεις και νέους δανεισμούς, για να αντέξει η οικονομία.

Σκεφτείτε, δηλαδή, πού θα έφτανε τελικά το εθνικό χρέος, αν ήδη βρισκόμαστε σε αριθμό με… τρις εκατομμύρια, αν και μπορείτε να πουλήσετε αρκετά καλά τις δραχμές που σας έχουν μείνει.

Αν σου έχει απομείνει αυτό το χαρτονόμισμα των Δραχμών μπορείς να γίνεις πλούσιος!

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2001, μια εποχή που σήμερα φαντάζει τόσο μακρινή και αλλόκοτη, στην Ελλάδα επικρατούσε παροξυσμός…

Σε λίγες μέρες θα άλλαζε η χρονιά και, εκτός από το ημερολόγιο, η χωρά θα περνούσε επίσημα στην εποχή του ευρώ. Την 1η Ιανουαρίου του 2002 τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα ευρώ θα κυκλοφορούσαν στην αγορά ταυτόχρονα με τις Δραχμές. Η αμετάκλητη ισοτιμία με το άλλοτε εθνικό νόμισμα ορίστηκε σε 1 ευρώ προς 340,75 δραχμές και τους δύο πρώτους μήνες του έτους οι δραχμές και τα ευρώ θα κυκλοφορούσαν παράλληλα.

Η ευφορία και το επικοινωνιακό ντεμαράζ στην Αθήνα, λίγο απασχολούσε εκείνες τις μέρες, πριν την Πρωτοχρονιά του 2002, έναν... διαβάστε την συνέχεια στο Travelstyle.gr.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share