Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κοινωνικό μέρισμα: «Πάγο» έβαλε ο Σταϊκούρας (Video)

«Βόμβα»

12 Νοεμβρίου 2020 12:23
Κοινωνικό μέρισμα: «Πάγο» έβαλε ο Σταϊκούρας (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έκτακτη ενίσχυση των ανέργων, των χαμηλών εισοδημάτων και των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως τις προηγούμενες χρονιές, στα τέλη Δεκεμβρίου, δηλαδή για κοινωνικό μέρισμα.

«Πέρυσι και τις δύο προηγούμενες χρονιές δόθηκε μέρισμα, επειδή η χώρα πετύχαινε στόχους υψηλότερους από αυτούς, που έχουν επιτευχθεί. Και μοιράσαμε σε τμήμα της κοινωνίας το υπερπλεόνασμα. Φέτος είναι μία άλλη χρονιά. Τις κοινωνικές πολιτικές τις ασκούμε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως σημείωσε, για να γίνει εκταμίευση ποσών, θα πρέπει οι πόροι, που εκταμιεύονται, να έχουν σχέση με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, μποναμάς έως 4.062 ευρώ έρχεται τον Δεκέμβριο για νέους και παλαιούς 190.000 συνταξιούχους.

«Αυτή τη στιγμή ισχύει ό,τι ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα Η κρίση έχει μια δυναμική, το ίδιο και η ελληνική οικονομία. Κάθε φορά έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά να βοηθάμε την κοινωνία. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, βοηθάμε οριζόντια την κοινωνία», σημείωσε.

Επίδομα 800 ευρώ: Οι ημερομηνίες πληρωμών - Πώς γίνεται η αίτηση (Video)

Τις ημερομηνίες πληρωμής του επιδόματος των 800 ευρώ γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ενώ, μοντέλο δώρου Πάσχα σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και για το δώρο Χριστουγέννων, στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης.

Τα 800 ευρώ αφορούν τους εργαζόμενους οι συμβάσεις εργασίας των οποίων τέθηκαν σε αναστολή τον Νοέμβριο. Το ποσό, ωστόσο, θα δοθεί αναλογικά με τις ημέρες που οι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή.

Πότε πληρώνονται τα 800 ευρώ

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι πληρωμές θα γίνουν ως εξής:

  • Οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων θα πληρωθούν από τις 7 Δεκεμβρίου έως το τέλος του μήνα.
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, λόγω των μέτρων, θα πληρωθούν από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Πώς γίνεται η αίτηση για τα 800 ευρώ

Όσον αφορά στις αιτήσεις, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει τεθεί σε αναστολή όλο τον μήνα, τότε ο εργοδότης υποβάλει σχετική δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Σε περίπτωση αναστολής για περισσότερα χρονικά διαστήματα εντός του μήνα γίνονται περισσότερες δηλώσεις.

Παραδείγματος χάριν:

  • Αναστολή σύμβασης εργασίας όλο τον μήνα (01/11/2020-30/11/2020): 1 δήλωση αναστολής.
  • Αναστολή για 3 χρονικά διαστήματα, π.χ. από 01/11/2020-08/11/2020, 13/11/2020-17/11/2020 και 25/11/2020-30/11/2020: 3 δηλώσεις αναστολής.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τις αναστολές τους στη σελίδα supportemployees.services.gov.gr.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share