Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πτωχευτικός κώδικας: Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε

Τι πρότεινε το Υπουργείο Οικονομικών;

26 Οκτωβρίου 2020 21:13
Πτωχευτικός κώδικας: Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Υπερψηφίστηκε, τελικά, το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τον πτωχευτικό κώδικα, με 158 βουλευτές να λένε «ναι» επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολο για όσα πρότεινε το Υπουργείο Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλές, δεύτερη ευκαιρία».

Ήταν ένα νομοσχέδιο που αποτέλεσε την αιτία κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Την ονομαστική ψηφοφορία έθεσε το ΚΚΕ και το νομοσχέδιο καταψήφισαν 140 βουλευτές, ενώ ένα νέο νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικές αλλαγές για τον ΟΑΕΔ.

Συνολικά ψηφίσθηκαν και τα 22 συνολικά άρθρα που έθεσαν σε ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Τα υπόλοιπα άρθρα του σχεδίου νόμου, όπως και επί του συνόλου ψηφίσθηκαν και αυτά κατά πλειοψηφία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ανέφερε πως «εμείς στρέφουμε το «βλέμμα» μας, με τόλμη και ρεαλισμό, στο μέλλον και αφήνουμε την αντιπολίτευση να «στρουθοκαμηλίζει» αμήχανα και ανεύθυνα, στο παρελθόν». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αυτό «συνεκτικό, ρεαλιστικό και καινοτόμο» που αντιμετωπίζει «με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της υπερχρέωσης των πολιτών» και «αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να λύσει το πρόβλημα».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας συμπερασματικά τόνισε πως «το νομοσχέδιο αυτό είναι οικονομικά αποτελεσματικό, διότι απαντά, ολιστικά, στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Είναι κοινωνικά ευαίσθητο, λαμβάνοντας ειδικές πρόνοιες για τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες.

Είναι επιχειρησιακά λειτουργικό, διότι προσφέρει, μέσα από απλές και γρήγορες διαδικασίες, μια «2η ευκαιρία» στους πολίτες. Είναι εθνικά αναπτυξιακό, διότι διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μειωθεί δραστικά το υψηλό ιδιωτικό χρέος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Είναι θεσμικά συμβατό, διότι ενσωματώνει τις πρόσφατες προβλέψεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2019».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share