Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δωρεάν κατοικίες σε ευάλωτα νοικοκυριά από τον ΟΑΕΔ - Ποιοι οι δικαιούχοι

Σύντομα η σχετική διάταξη που θα οριστικοποιεί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις

21 Οκτωβρίου 2020 11:02
Δωρεάν κατοικίες σε ευάλωτα νοικοκυριά από τον ΟΑΕΔ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εργατικές κατοικίες σε όλη την Ελλάδα θα δοθούν δωρεάν σε οικογένειες από κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς ομάδες.

Όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο του OAEΔ θα αποφασίζει την διάθεση των σπιτιών αυτών – με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εργασίας – και αφού καθοριστούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις.

Πρόκειται για εργατικές κατοικίες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) σε όλη την Ελλάδα που δεν διατέθηκαν με κλήρωση και έχουν μείνει στα αζήτητα.

Τα συγκεκριμένα σπίτια κανονικά θα είχαν κληρωθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, αλλά δεν προχώρησαν ο διαδικασίες και τώρα αποφασίζεται με νόμο το Διοικητικό Συμβούλιο του OAEΔ να καθορίσει τα κριτήρια με τα οποία θα μπορέσουν να τα αποκτήσουν οριστικά οικογένειες από ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται κοινωνικά και οικονομικά σε δύσκολη θέση.

Η απόφαση αφορά κυρίως σε οικογένειες με πολύ χαμηλά οικονομικά εισοδήματα, πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ή οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται σύντομα καθώς και το να ψηφιστεί η σχετική διάταξη που θα οριστικοποιεί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, ενώ αξίζει να διαβάσετε πότε καταβάλλεται η 2μηνη παράταση του ΟΑΕΔ και ποιους αφορά.

ΟΑΕΔ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 3.000 ανέργους - Ποιες Περιφέρειες αφορά

Από την προσεχή Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και ώρα 13:00 ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας με 100% επιδότηση και ωφελούμενους 3.000 ανέργους 18-30 ετών στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

«Ειδικό πρόγραμμα προεργασίας για 3.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού, δημοσίου και κοινωνικού τομέα, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και η αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού.

Το πρόγραμμα διαρκεί επτά μήνες και ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει σε 3.000 ωφελουμένους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν εντάσσονται στο πρόγραμμα, ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν, ως εξής:

Εργοδότες με Προσωπικό έως / Ανώτατος Αριθμός Ωφελουμένων

3 άτομα / 1

4-9 άτομα / 2

10-19 άτομα / 3

20-30 άτομα / 5

31-50 άτομα / 8

άνω των 50 ατόμων / 20% του απασχολούμενου προσωπικού, έως 20

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη εργοδότη στο πρόγραμμα, είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού του κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου, πριν από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 20.000.000 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του ΟΑΕΔ. Οι εργοδότες που δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού www.oaed.gr.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share