Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ανέπαφες συναλλαγές: Έως 31 Δεκεμβρίου οι πληρωμές μέχρι 50 ευρώ χωρίς PIN

Η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

6 Οκτωβρίου 2020 09:33
Ανέπαφες συναλλαγές: Έως 31 Δεκεμβρίου οι πληρωμές μέχρι 50 ευρώ χωρίς PIN
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με ανακοίνωσή της ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για την παράταση εφαρμογής του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Ειδικότερα, σε συνέχεια της από 19 Μαΐου 2020 ανακοίνωσης της ΕΕΤ, οι τράπεζες μέλη της, εφαρμόζοντας έμπρακτα τη δέσμευση διαρκούς συνδρομής τους στον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19), στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική πρακτική, θα διατηρήσουν έως την Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ.

Mε τα μέχρι σήμερα δεδομένα, από την 30η Μαρτίου 2020 οπότε και υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο, η ανταπόκριση του συναλλακτικού κοινού υπήρξε σχεδόν καθολική, ελαχιστοποιώντας σημαντικά τη φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS.

Όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς να είναι απαραίτητη η παράδοση της κάρτας πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος που διενεργείται η συναλλαγή.

Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ συνεχίζει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ. Υπενθυμίζεται, σε κάθε περίπτωση, η απαιτούμενη προσοχή των συναλλασσόμενων στην ασφαλή φύλαξη της κάρτας τους.

Επίσης το Athensmagazine.gr σας προτείνει να διαβάσετε πως κλέβουν το PIN της κάρτας σας στα ΑΤΜ.

Τέλος οι κάρτες: Με αυτό τον τρόπο θα σηκώνουμε χρήματα από το ΑΤΜ στο μέλλον

Όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται τόσο φαίνεται πως θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε καθημερινά μικροπροβλήματα. Ένα από αυτά είναι να ξεχάσετε το PIN των καρτών σας, για αυτό φαίνεται να αλλάξει ο τρόπος που θα τραβάμε λεφτά από το ΑΤΜ.

Σε αρκετά καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας (ABC) στο Τζινάν δεν θα χρειάζονται πλέον κάρτες για την ανάληψη χρημάτων. Μία γρήγορη αναγνώριση του προσώπου θα αρκεί.

«Το πλέον θετικό της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου είναι ότι δεν θα χρειάζεται να έχεις πάνω σου κάρτες για μικροκαταθέσεις ή μικροαναλήψεις» λέει ο Σου Γιανρού, διευθυντής του καταστήματος της Αγροτικής στη Τζινάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαντόνγκ στην ανατολική Κίνα.

Εκτός από την Αγροτική και άλλες μεγάλες τράπεζες στην Κίνα έχουν εισάγει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα αυτόματα ταμειακά μηχανήματα (ATM).

«Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πιέσετε το κουμπί αναγνώρισης προσώπου, να σκανάρετε το πρόσωπο σας στην κάμερα, να εισάγεται τον αριθμό τηλεφώνου ή τον αριθμό ταυτότητά σας και στη συνέχεια, να πληκτρολογήσετε το ποσό της συναλλαγής και τον κωδικό πρόσβασης» εξηγεί ο Τζανγκ Μπαοτζίνγκ, διευθύνων σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας.

Ο Τζανγκ εκτιμά ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να εξαλείψει τον κίνδυνο αντιγραφής των τραπεζικών καρτών και παράλληλα να μειώσει την πιθανότητα να κρατήσει το μηχάνημα την κάρτα.

Το προσωπικό του τεχνολογικού τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας υποστηρίζει ότι το σύστημα αναγνώρισης προσώπου είναι ασφαλές επειδή απαιτεί να εισάγεις τον αριθμό ταυτότητας ή τον αριθμό τηλεφώνου, καθώς και κωδικούς πρόσβασης. Επίσης οι φωτογραφίες των πελατών θα συγκρίνονται με εκείνες του δημόσιου συστήματος ασφαλείας. Επιπλέον οι υπέρυθρες κάμερες μειώνουν τον κίνδυνο παράνομων συναλλαγών.

Η Αγροτική Τράπεζα ( ABC) δεν είναι η πρώτη τράπεζα στην Κίνα που εισάγει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Το 2015 η China Merchants Bank ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτή στη νότια μητρόπολη Σεντζέν, ενώ το 2016 επέκτεινε τη νέα υπηρεσία σε περίπου 1.000 ΑΤΜ σε 106 πόλεις. Ωστόσο η τεχνολογία αυτή έχει και την αρνητική της πλευρά, όπως το υψηλό κόστος συντήρησης και όχι μόνο.

«Πολλοί ηλικιωμένοι πολίτες ίσως δυσκολευτούν να εμπιστευτούν ή να συνηθίσουν αυτό το σύστημα ανάληψης χρημάτων» υποστηρίζει ο Γιάνγκ Γκαν από το Ινστιτούτο Έρευνας Smart City στην νοτιοδυτική επαρχία Γκουιτζόου. Εκτιμά όμως ότι είναι θέμα χρόνου η τεχνολογία αυτή να ενσωματωθεί στην κοινωνία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Beijing Normal University παρουσίασε τον Απρίλιο τα πρώτα δοκιμαστικά συστήματα αναγνώρισης προσώπου, και επέκτεινε την χρήση τους σε όλους τους κοιτώνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί το 70% των φοιτητών, ενώ οι πρυτανικές αρχές έχουν ζητήσει επιπλέον μηχανήματα για τους νέους φοιτητές.

Στην Ελλάδα σήμερα το σύστημα ανάληψης χρημάτων γίνεται με κάρτα, ωστόσο, δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη εφαρμογή να έρθει στο μέλλον και στη χώρα μας. Μέχρι όμως, να γίνει αυτό.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share