Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Προς παράταση η πληρωμή της πρώτης δόσης - Τα 2+1 σενάρια

Σας αφορά

21 Σεπτεμβρίου 2020 15:55
ΕΝΦΙΑ: Προς παράταση η πληρωμή της πρώτης δόσης - Τα 2+1 σενάρια
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Την παράταση της πληρωμής της δόσης του ΕΝΦΙΑ Σεπτεμβρίου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, λίγες μέρες πριν αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά στο Taxisnet.

Λίγα 24ωρα πριν από το τέλος του μήνα θα αναρτηθούν τα φετινά ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ, καθώς οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής -η κατάργηση του φόρου για τους μόνιμους κατοίκους των 26 νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων και η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών σε 16 περιοχές της χώρας- απαιτούν περισσότερο χρόνο προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση.

Γιατί εξετάζεται η παράταση πληρωμής

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, η ΑΑΔΕ αναμένεται να αναρτήσει τα περισσότερα από επτά εκατομμύρια εκκαθαριστικά μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο και δεδομένου ότι θα έχουμε φτάσει πλέον μόλις τρεις ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης, ήδη το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή στην προθεσμία πληρωμής της. Το σενάριο που φαίνεται να προωθείται είναι η χορήγηση οκταήμερης - δεκαήμερης «περιόδου χάριτος» προκειμένου να πληρωθεί η πρώτη δόση χωρίς να επιβληθούν προσαυξήσεις.

Εκτός από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, με την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) θα υποχρεωθούν να καταβάλουν περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ, το τέλος Σεπτεμβρίου φέρνει τους φορολογούμενους αντιμέτωπους και με σειρά άλλων προθεσμιών:

  • Πρώτον, εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή μιας ακόμη δόσης του φόρου εισοδήματος.
  • Δεύτερον, ολοκληρώνεται η διαδικασία δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών στην πλατφόρμα των δήμων.
  • Τρίτον, ολοκληρώνεται η διαδικασία για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων χώρων.
  • Τέταρτον, πρέπει να υποβληθούν τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια από όσους δεν έχουν ήδη συντάξει σχετικό ενοικιαστήριο για τις παλαιές μισθώσεις.
  • Πέμπτον, εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα», μέσω του οποίου μπορεί να επιδοτηθεί η δόση του στεγαστικού δανείου κύριας κατοικίας σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και στο 90%.

Τα τρία σενάρια

Λόγω των αλλαγών της τελευταίας στιγμής που επηρεάζουν την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, η ΑΑΔΕ προσανατολίζεται να προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο.

Δεδομένου, όμως, ότι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες περιμένουν από τους λογιστές τους να τους αποστείλουν το ειδοποιητήριο του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να πληρώσουν, η παράταση στην προθεσμία πληρωμής καθίσταται ουσιαστικά μονόδρομος. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ουσιαστικά τρεις επιλογές.

  • Πρώτον, να ακολουθήσει το μοντέλο του φόρου εισοδήματος και να καλέσει τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τόσο τη δόση του Σεπτεμβρίου όσο και τη δόση του Οκτωβρίου.
  • Δεύτερον, να αλλάξει το «δοσολόγιο», ώστε οι δόσεις να μειωθούν από τις έξι στις πέντε και να πληρωθούν από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2021.
  • Η τρίτη επιλογή -η οποία είναι και το πιθανότερο ότι θα υιοθετηθεί τελικώς- προβλέπει ολιγοήμερη παράταση στην πληρωμή της πρώτης δόσης ώστε το ποσό, αντί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου όπως προβλέπεται σήμερα, να καταβληθεί μέχρι τις 8 ή τις 9 Οκτωβρίου, ώστε στη συνέχεια να υπάρχει και μια χρονική απόσταση ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και στην επόμενη δόση του φόρου εισοδήματος.
TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share