Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Ανάσα στη μεσαία τάξη: Πόσα κερδίζουν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες

Αναλυτικά παραδείγματα

13 Σεπτεμβρίου 2020 21:03
Ανάσα στη μεσαία τάξη: Πόσα κερδίζουν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Βαθιά εισοδηματική ανάσα στη μεσαία τάξη και ιδιαίτερα στους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, δίνει το πακέτο ελαφρύνσεων, που ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τον Ιανουάριο κιόλας, πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους, ενώ και οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν από ένα μεγάλο βάρος ασφαλιστικών εισφορών.

Πακέτο 6,8 δις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Με μια δέσμη μέτρων 6,8 δις ευρώ ενισχύονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προκειμένου να βγουν με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από τη μεγαλύτερη κρίση, μετά το κραχ του 1929.

Αιχμή του δόρατος είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων- εργαζομένων κατά 3 ολόκληρες μονάδες, όπως επίσης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Πόσα κερδίζουν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες - Παραδείγματα

Ιδιωτικός υπάλληλος με μισθό 1.000 ευρώ, από τον Ιανουάριο θα δει αύξηση 13,14 ευρώ/μήνα λόγω μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και κρατήσεων φόρου. Για μισθό 1.500 ευρώ διαμορφώνεται στα 32 ευρώ/μήνα και για 2.500 ευρώ αγγίζει τα 100 ευρώ το μήνα.

Ως τονωτική ένεση θα λειτουργήσει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας: τους χιλιάδες αυταπασχολούμενους

Ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 20.000 ευρώ θα απαλλαγεί από βάρος 176 ευρώ, ενώ αν τα καθαρά του κέρδη είναι 30.000 ευρώ, το όφελος φτάνει στα 676 ευρώ.

Με φόντο τις δυσοίωνες προβλέψεις για εκτίναξη της ανεργίας λόγω του σοκ της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την 6μηνη επιδότηση εισφορών για 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Για μια τέτοια θέση με μισθό 1.200 ευρώ το συνολικό όφελος υπολογίζεται σε 4.000 ευρώ.

Μέσα στον Οκτώβριο θα καταβληθούν και αναδρομικά 1,4 δις ευρώ στους συνταξιούχους μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ως το τέλος του χρόνου οι συνταξιούχοι θα λάβουν άλλα 460 εκατ. ευρώ από τον επανυπολογισμό με το νέο σύστημα

Το 2021 φέρνει και τη μόνιμη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε 26 μικρά νησιά, όπως το Καστελόριζο, η Γαύδος, ο Άη Στράτης και οι Οθωνοί.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share