Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ευχάριστα νέα για το Δώρο Χριστουγέννων: Καταβάλλεται ολόκληρο σε όλους τους εργαζόμενους

Ισχύει και για όσους βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης

2 Σεπτεμβρίου 2020 13:29
Ευχάριστα νέα για το Δώρο Χριστουγέννων: Καταβάλλεται ολόκληρο σε όλους τους εργαζόμενους
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ευχάριστα είναι τα νέα για το Δώρο Χριστουγέννων, αφού σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, αναμένεται να καταβληθεί ολόκληρο στους εργαζόμενους, ακόμη και για το περίπου 1.5 εκατ. που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης από 1ης Μαΐου και μετά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», στο ίδιο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται και η υπουργική απόφαση που υπογράφεται τη Δευτέρα για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας δύο μηνών επιπλέον, ήτοι 800 ευρώ σε 100.000 ανέργους που τα επιδόματά τους έληξαν στους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, σε ένα χρονικό σημείο όπου υπάρχουν νέα δεδομένα για τα επιδόματα, τις άδειες, την καραντίνα και αρκετά άλλα.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η διάταξη για το Δώρο Χριστουγέννων στο νομοσχέδιο, προβλέπει ότι η αναλογία του Δώρου για το διάστημα της αναστολής σύμβασης θα πληρωθεί από το κράτος με βάση το ποσό της αποζημίωσης που είχαν πάρει οι εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι ο μεν εργοδότης θα καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό από το Δώρο, και το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο που η σύμβαση εργασίας είχε ανασταλεί θα πληρωθεί από το κράτος. με βάση τα 534 ευρώ της μηνιαίας αποζημίωσης για την αναστολή σύμβασης.

Όπως αναφέρει το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τον τρόπο καταβολής επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, «στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο (από τον εργοδότη) λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της. Το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share