Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φοιτητικά σπίτια: Αυτή είναι η τιμή τους ανάλογα με την περιοχή

Δείτε αναλυτικά!

29 Αυγούστου 2020 11:49
Φοιτητικά σπίτια: Αυτή είναι η τιμή τους ανάλογα με την περιοχή
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν με ένα σημαντικό ποσοστό επιτυχόντων και, αυτή τη στιγμή, ξεκινά η αναζήτηση των σπιτιών για φοιτητές, τα οποία ποικίλλουν σε τιμή για το ενοίκιο ανάλογα με την περιοχή τους.

Τα τελευταία δυο χρόνια η αναζήτηση φοιτητικής στέγης αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αλλά και σε περιοχές του ιστορικού κέντρου των Αθηνών και όχι μόνο, το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης να αλλάξει τον χάρτη για τη φοιτητική στέγη.

Οι επιδράσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον τουρισμό και εν τέλει στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, συνετέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στην παραδοσιακή – μακροχρόνια μίσθωση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται σήμερα είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30τμ - 60τμ πλήρως ανακαινισμένα, που οι ιδιοκτήτες τους, στοχεύουν να τα μισθώσουν σε φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια.

Μην ξεχνάμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που σήμερα τα διαθέτουν προς μακροχρόνια μίσθωση έχουν ανακαινίσει πλήρως τα ακίνητά τους είτε μέσω δανεισμού – υπολογίζοντας την αποπληρωμή του δανείου μέσω των εισοδημάτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση είτε μέσω αποταμιεύσεων ή και αποζημιώσεων μετά από την απόλυσή τους.

Επιστρέφοντας στις μακροχρόνιες μισθώσεις, προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερο μπορούν τη χασούρα τους και ταυτόχρονα να εισπράξουν την απόδοση της επένδυσής τους. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κρατούν γενικά μια στάση αναμονής, διαθέτουν τα ακίνητά τους προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας μέσω site αγγελιών, ταυτόχρονα όμως, διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τα φτηνά και τα πιο ακριβά σπίτια

Τη φετινή χρονιά, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα (υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε σχέση με το 2019) κατοικίες πλήρως ανακαινισμένες – υψηλών προδιαγραφών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένες, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι με αυξήσεις που σε πολλές περιπτώσεις στην ανώτατη ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση από +6,25% έως και +39,28% .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης της ανώτατης τιμής μίσθωσης, αποτελεί η Πλατεία Βικτωρίας, όπου το 2019 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης για γκαρσονιέρα ήταν από 170 ευρώ έως 260 ευρώ μήνα ενώ σήμερα η ζητούμενη τιμή μίσθωσης (πλήρως ανακαινισμένη) κυμαίνεται από 280 ευρώ έως 350 ευρώ μήνα.

Σε «λογικές» τιμές σε σχέση με το σύνολο, καταγράφονται οι τιμές στο Κουκάκι όπου το μηνιαίο κόστος μίσθωσης για γκαρσονιέρα κυμαίνεται από 320 ευρώ έως 450 ευρώ και το δυάρι από 450 ευρώ έως 600 ευρώ, όταν οι αντίστοιχες τιμές το 2019 ήταν από 450 ευρώ έως 750 ευρώ (επιπλωμένο) και από 450 ευρώ έως 720 ευρώ.

Στην περιοχή Νεάπολη-Μουσείο οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις για τις γκαρσονιέρες και κυμαίνονται από 300 ευρώ έως 450 ευρώ, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 450 ευρώ έως 520 ευρώ τον μήνα σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 420 ευρώ έως 470 ευρώ μηνιαίως.

Τα Εξάρχεια έχουν την τιμητική τους και το 2020, οι τιμές μίσθωσης για δυάρι κυμαίνονται από 350 ευρώ έως 470 ευρώ, ενώ πέρυσι από 250 ευρώ έως 350 ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή, τα ακίνητα που είχαν καταχωρηθεί (τα περισσότερα ήταν πλήρως ανακαινισμένα) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Εξάρχεια - Νεάπολη - Μουσείο άγγιζαν τα 779 μόνο στην πλατφόρμα Airbnb.

Δαπανηρή η ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στην περιοχή του Κολωνακίου. Οι γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 350 ευρώ έως 650 ευρώ (ανά μήνα) ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 550 ευρώ έως 750 ευρώ σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 450 ευρώ έως 700 ευρώ. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα συμπεριλαμβάνουν και τους μηνιαίους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων.

Πέρυσι τέτοια εποχή, στο Κολωνάκι ήταν εγγεγραμμένα μόνο στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb περισσότερα από 353 ακίνητα με αποτέλεσμα η εύρεση διαθέσιμου ακινήτου να αποτελεί «τύχη» για τους γονείς. Φέτος, η εύρεση κατοικίας είναι ευκολότερη αλλά αρκετά δαπανηρή.

Η Καλλιθέα επιλέγεται από φοιτητές της Παντείου καθώς και πολλών ιδιωτικών σχολών μαγειρικής στο Μοσχάτο. Θα επαναληφθεί και φέτος το φαινόμενο συγκατοίκησης πρωτοετών από την ίδια πόλη ενώ αρκετοί φοιτητές θα αναγκαστούν για ακόμη μια χρονιά να επιλέξουν παλαιά ακίνητα που για χρόνια ήταν αζήτητα. Οι τιμές παρουσιάζουν γενικά μια σταθερότητα σε σχέση με το 2019.

Οι τιμές στη Θεσσαλονίκη

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων που διατίθενται προς μίσθωση, είναι πλήρως ανακαινισμένα και σε μεγάλο ποσοστό επιπλωμένα.

Μην ξεχνάμε ότι στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων ανακαινίστηκε τέλη του 2018 και εντός του 2019, όπου καταγράφηκε μεγάλη κινητικότητα - «στροφή» των ιδιοκτητών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το μηνιαίο μίσθωμα για γκαρσονιέρα στην περιοχή Πανεπιστήμια, τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 250 ευρώ έως 350 ευρώ (μήνα), ενώ το δυάρι κοστίζει από 330 ευρώ έως 450 ευρώ. Στην περιοχή Καμάρα καταγράφεται αύξηση στην ανώτατη τιμή μίσθωσης +25% σε σχέση με το 2019 ενώ στην περιοχή Ροτόντα, το μηνιαίο κόστος ενοικίασης γκαρσονιέρας κυμαίνεται από 250 ευρώ έως 330 ευρώ (ανά μήνα) και για δυάρι από 340 ευρώ έως 480 ευρώ.

Πόσο στοιχίζουν τα ενοίκια στην Πάτρα

Στην Πάτρα που αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια το 2019 σ σχέση με το 2018, είχαν καταγράψει μείωση της τάξεως του 20% ενώ τη φετινή χρονιά καταγράφουν αυξητικές τάσεις.

Θεωρούμε ότι οι ζητούμενες τιμές ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, το επόμενο διάστημα μετά το τέλος του καλοκαιριού και ιδιαίτερα μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, όπου λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις μακροχρόνιες -συμβατικές μισθώσεις, θα ρυθμιστούν και θα παρουσιάσουν μειώσεις, αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές και δεν συνεχίσουν να κρατούν στάση αναμονής για την επιστροφή τους στη βραχυχρόνια μίσθωση. Το μηναίο μίσθωμα - εισόδημα από τις παραδοσιακές - μακροχρόνιες μισθώσεις δεν μπορεί να συγκριθεί - ταυτιστεί με τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Παράλληλα, οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες «παζάρι» των γονιών, ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα.

Σημαντικός παράγοντας το ενδεχόμενο νέου κύκλου της πανδημίας του κορωνοϊού

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η φετινή φοιτητική χρονιά μπορεί να είναι διαφορετική αν η πανδημία του κορωνοϊού χτυπήσει απειλητικά τη χώρα μας για δεύτερη φορά. Δεν πρέπει να αφήνουμε αυτόν τον παράγοντα εκτός των δεδομένων μας, διότι μπορεί φέτος πολλοί φοιτητές να μην επιλέξουν σχολές που βρίσκονται εκτός της πόλης τους ή ένα ενδεχόμενο lockdown, μπορεί να οδηγήσει τη φοιτητική χρονιά σε τηλεκπαίδευση – εξ αποστάσεως εκπαίδευση που ήδη η χώρα μας έχει οργανωθεί.

Παράλληλα, ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού που πλέον αποτελεί βασικό παράγοντα στην καθημερινότητά μας, για λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας – μπορεί η φοίτηση σε πανεπιστήμια να γίνεται αρχικά μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ή ανά ομάδες φοιτητών με φυσική παρουσία ανά χρονικά διαστήματα, τη λεγόμενη «κυκλική παρακολούθηση». Αν ισχύσουν τα παραπάνω, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα δεδομένα θα είναι εντελώς διαφορετικά για την φοιτητική στέγη.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες:

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share