Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει με τις εκπτώσεις, τις πληρωμές και τα πρόστιμα (Video)

Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλλετε τροποποιητικές δηλώσεις

12 Αυγούστου 2020 12:48
Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει με τις εκπτώσεις, τις πληρωμές και τα πρόστιμα (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

O εκπρόσωπος τύπου ένωσης εφοριακών, Γιάννης Χατζησαλάτας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ενημέρωσε για τις εκπτώσεις και τις πληρωμές των φορολογικών δηλώσεων αλλά και για την φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων καθώς και για τις τροποποιήσεις των δηλώσεων.

Επίσης, μείωση 8%-10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα δουν φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, στο πλαίσιο του γενικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού για φοροελαφρύνσεις.

Διορία έως τις 28 Αυγούστου για να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις τους έχουν περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους, με προϋπόθεση να πληρωθεί η δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει πρόστιμο για την «καθυστερημένη» δόση που μεταφέρεται από τον Ιούλιο στον Αύγουστο. Να σημειωθεί πώς όσοι πλήρωσαν εφάπαξ ως τον Ιούλιο, η έκπτωση του 2% ισχύει για μελλοντικές οφειλές, επομένως τίθεται το ερώτημα αν η έκπτωση τώρα θα ισχύει και για όσους πληρώσουν Ιούλιο και Αύγουστο.

Όσων αφορά στη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, αυτή αφορά 70.000 συνταξιούχους και οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά έως τις 30 Σεπτεμβρίου, μέσω ταχυδρομείου ή με φυσική παρουσία στη ΔΟΥ. Οι τροποποιητικές δηλώσεις αυτές θα έχουν μείωση προσαυξήσεων κατά 80% και απαλοιφή εντελώς των προστίμων.

Επίσης, άνοιξε η εφαρμογή για την κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο εάν αυτό γίνει με καταληκτική ημερομηνία την 28η Αυγούστου. Σημαντικό είναι ότι αν τροποποιηθούν στοιχεία που δεν επηρεάζουν τον φόρο ή δεν ευθύνεται ο φορολογούμενος για αυτή την αλλαγή, όπως για παράδειγμα η εκπρόθεσμη έκδοση βεβαίωσης αποδοχών από τον εργοδότη, τότε ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει πρόστιμο.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τροποποίησης υπάρχει 100 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, 250 ευρώ σε υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ σε υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία. Το πρόστιμο αυτό έχει προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης εάν έχει παρέλθει ο χρόνος πληρωμής του φόρου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share