Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κτηματολόγιο: «Τσουχτερά» τα πρόστιμα για όσους κάνουν εκπρόθεσμη δήλωση

Μεγάλη προσοχή

31 Ιουλίου 2020 08:33
Κτηματολόγιο: «Τσουχτερά» τα πρόστιμα για όσους κάνουν εκπρόθεσμη δήλωση
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, με το νέο νομοσχέδιο, από τέλος Οκτωβρίου, το πρόστιμο για εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ και εξαρτάται πλέον όχι μόνο από την αξία του ακινήτου αλλά και από το μέγεθος της καθυστέρησης. Ενώ, παράταση πήρε η διαδικασία της Ανάρτησης για όσους έχουν ακίνητη περιουσία στο Δήμο της Αθήνας.

Η ενεργοποίηση των προστίμων θα γίνει αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή: «Δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν ιδιοκτήτη» διεμήνυσε ο κ. Χατζηδάκης. Ωστόσο το μέτρο αυτό κρίνεται απαραίτητο για να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή η κτηματογράφηση στη χώρα μας.

Στο «κυνήγι» των ηλεκτρονικών αποδείξεων: Ποιες μετρούν στην Εφορία και ποιες εξαιρούνται - Το όριο του 30% (Video)

Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι φέτος οι φορολογούμενοι με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στην Εφορία, καθώς το απαιτούμενο ποσοστό σε σχέση με το ετήσιο εισόδημα έχει αυξηθεί στο 30%. Ενώ, ανάσα ήρθε για τους συνταξιούχους, καθώς τα αναδρομικά θα δοθούν εφάπαξ μεσα στο 2020.

Τον πήχη του 30% του εισοδήματός τους θα πρέπει να ξεπερνούν πλέον οι φορολογούμενοι με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που συγκεντρώνουν, αν δε θέλουν να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αν οι δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα είναι κατώτερες από αυτό το όριο, το πέναλτι που επιβάλλεται για το υπολειπόμενο ποσό, έχει προσδιοριστεί στο 22%.

Σύμφωνα με την φορολογική σύμβουλο της «Grant Thornton», Ελευθερία Βασιλείου, «το 30% του ετήσιου εισοδήματος, θα πρέπει να καλύπτεται από δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα. Χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες δηλαδή ή συναλλαγές μέσω e- banking».

Αυτό αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνται να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους, κι αν δεν τα καταφέρουν, τότε τους επιβάλλεται πέναλτι φόρου 22%.

Σύμφωνα με την κυρία Βασιλείου, αν κάποιος αφιερώνει το 60% του εισοδήματός του στο να πληρώνει με ηλεκτρονικά μέσα δάνεια και φόρους, τότε δεν έχει υποχρέωση να συγκεντρώσει το 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικά μέσα, αλλά το 20%.

Ποιες αποδείξεις δεν μετράνε

  • Ενοίκια
  • Τέλη Κυκλοφορίας
  • Αγορά ακινήτων και αυτοκινήτων
  • Πληρωμές φόρων και δόσεις δανείων
  • Αγορά μετοχών, ομολόγων αμοιβαίων

Εξαιρούνται από το «κυνήγι» αποδείξεων

  • Άνω των 70 ετών
  • Αναπηρία 80% και πάνω
  • Ανήλικοι φορολογούμενοι
  • Εισόδημα έως 6.000 ευρώ ή τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ
  • Δικαιούχοι ΚΕΑ και στρατιώτες
  • Κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών (με βάση τον πληθυσμό)
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share