Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επιδότηση για δάνεια μέχρι και 600 ευρώ το μήνα

Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις

17 Ιουλίου 2020 13:07
Επιδότηση για δάνεια μέχρι και 600 ευρώ το μήνα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Επιδότηση μέχρι και 600 ευρώ σε ενυπόθηκα δάνεια, για εννέα μήνες, που θα καλύπτει τόσο «κόκκινους» όσο και «πράσινους» δανειολήπτες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το «Πρόγραμμα Γέφυρα» για τη στήριξη των δανειοληπτών. Επίσης, δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις ημερομηνίες των πληρωμών για τις συντάξεις και τα επιδόματα

«Για πρώτη φορά το κράτος στέκεται αρωγός όχι μόνο στους κόκκινους αλλά και στους πράσινους δανειολήπτες, και σε όλους όσους έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού και εκτιμούμε ότι το κόστος του προϋπολογισμού θα είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ» τόνισε ο υπουργός.

«Επιβραβεύονται για πρώτη φορά οι συνεπείς δανειολήπτες, ενώ υποστηρίζεται ταυτόχρονα και το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από τη κρίση. Δίνουμε λύση σε ομάδα δανειοληπτών που είχε αφήσει χωρίς προστασία η προηγούμενη κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ενέταξε το «Πρόγραμμα Γέφυρα» στα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Ποια δάνεια επιδοτούνται

Με το «Πρόγραμμα Γέφυρα» επιδοτούνται όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία, όλων όσων επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Πότε θα γίνουν αιτήσεις για το «Πρόγραμμα Γέφυρα»

Οι αιτήσεις για ένταξη στο «Πρόγραμμα Γέφυρα» θα γίνουν από τις αρχές Αυγούστου και έως 30 Σεπτεμβρίου, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αιτήσεις θα γίνουν μέσα από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου.

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για δάνεια μέσα από το «Πρόγραμμα Γέφυρα»

Όπως έγινε γνωστό, το «Πρόγραμμα Γέφυρα» αφορά:

  • Φυσικά πρόσωπα εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους
  • Φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους
  • Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους (μειωμένος ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το 2ο τρίμηνο 2020 σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019)
  • Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
    Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Τι προβλέπεται για εξυπηρετούμενα δάνεια

Σε εξυπηρετούμενα δάνεια, η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 90% το πρώτο τρίμηνο, 80% το δεύτερο τρίμηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο.

Τα κριτήρια είναι: Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 300.000 ευρώ , το υπόλοιπο του δανείου έως 300.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 57. 000, ευρώ οι καταθέσεις έως 40.000 και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 600.000 ευρώ.

Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.

Τι προβλέπεται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο τρίμηνο και 60% το τρίτο τρίμηνο.

Τα κριτήρια είναι: Η αξία της κύριας κατοικίας να είναι ως 250.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου έως 250.000, το οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 οι καταθέσεις έως 25.000 και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 5000.000 ευρώ.

Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.

Τι προβλέπεται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν καταγγελθεί

Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 60% το πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο τρίμηνο και 30% το τρίτο τρίμηνο.

Τα κριτήρια είναι: Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 200.000, το υπόλοιπο του δανείου έως 130.000, το οικογενειακό εισόδημα έως 36.000 οι καταθέσεις έως 15.000 και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 280.000 ευρώ.

Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share