Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης: Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου - Ποιες επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν (Video)

Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

3 Ιουλίου 2020 11:42
Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης: Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου - Ποιες επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Νέες εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή για την στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Ανάμεσά τους η μείωση προκαταβολής φόρου, και μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, ενεργοποιείται από τον μήνα Ιούλιο η διάταξη νόμου που προβλέπει την επιστροφή των πινακίδων των ΙΧ αυτοκινήτων στους ιδιοκτήτες τους χωρίς “πέναλτι”, καθώς και την καταβολή τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τον αριθμό των μηνών του έτους που απομένουν.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα απαντήσει στις αιτιάσεις που έθεσε η κα Γεννηματά και ταυτόχρονα θα ανακοινώσει μια σειρά από «πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας» που μπορούν πλέον να παρουσιαστούν καθώς η κυβέρνηση έχει όλα τα δεδομένα στη διάθεσή της.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επένδυση στο Ελληνικό υπογραμμίζοντας τη σημασία της, ενώ στάθηκε και στην απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του κοινοβουλίου: «Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας έχει αποκατασταθεί πλήρως η κοινοβουλευτική τάξη και κανονικότητα παρά τις αντιξοότητες λόγω κορωνοϊού».

Περιγράφοντας την κατάσταση στην οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020 «είναι μια θεωρητική άσκηση» και πρόσθεσε ότι «η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

Ακόμη, όπως είπε, το δίμηνο Μαρτίου Απριλίου η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε.

Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ότι «οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη θα είναι δραματικές στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο».

«Το ξέρουμε, δεν το κρύψαμε ποτέ» είπε και πρόσθεσε ότι «βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι σε αυτή τη φάση η οικονομία μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πρόγραμμα που θα επιδοτεί τις θέσεις εργασίας.

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι η στήριξη των ευάλωτων.

Αναφερθείς στην κριτική της κα Γεννηματά για το πρόγραμμα «Συν-εργασία», ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε ότι πρόκειται για «μισή δουλειά, μισό μισθό».

«Μισή δουλειά, μισός μισθός; Αλήθεια κ. Γεννηματά; Κάποιος δουλεύοντας σχεδόν μισές ώρες παίρνει σχεδόν το 100% του μισθού του. Πάρτε το πίσω. Από εσάς δεν το περίμενα» τόνισε και υποστήριξε ότι τέτοια προγράμματα υλοποιήθηκαν πρώτη φωτιά από τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία και τον καγκελάριο Σρέντερ.

Τα νέα μέτρα στήριξης

  • «Επειδή σε αυτή την κρίση κρατάμε πυρομαχικά, είμαι σήμερα στη θέση να ανακοινώσω μια ακόμη δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 3,5 δισ. ευρώ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
  • Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις που ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από του πρώτου εξαμήνου του 2019.
  • Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις η μείωση της προκαταβολής θα κυμαίνεσαι από το 30 στο 70%.
  • Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις, δηλαδή τις επιχειρήσεις που καταγράφουν τουλάχιστον 50% του τζίρου τους το τρίτοι τρίμηνο του έτους. Όλες δηλαδή οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή.
  • Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.
  • Εγκαινιάζουμε τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ. Θα αφορά πλέον και ατομικές επιχειρήσεις.
  • Επιδότηση κατά 60% από την πολιτεία όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» επεκτείνεται για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
  • Οι εποχικές επιχειρήσεις (δηλαδή που κάνουν τουλάχιστον 50% του τζίρου τους Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο) δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου).
  • Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης όλων των εργαζομένων στον τουρισμό.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share