Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ξεκίνησε η ανάρτηση της Αθήνας για το Κτηματολόγιο - Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνετε

Δείτε αναλυτικά!

2 Ιουνίου 2020 16:57
Ξεκίνησε η ανάρτηση της Αθήνας για το Κτηματολόγιο - Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνετε
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ξεκίνησε κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα η ανάρτηση της Αθήνας για το φετινό κτηματολόγιο, με πάνω από 150 ιδιοκτήτες να επισκέπτονται το γραφείο του Γαλατσίου.

Πρόκειται για ραντεβού που είχαν ήδη προγραμματιστεί, αφού η διαδικασία εξαιτίας της πανδημίας και των προληπτικών μέτρων έχει αλλάξει, με κίνδυνο για πάνω από 20.000 ακίνητα.

Οπως εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργος Δημητρίου, τόσο η πρόσβαση του κοινού όσο και οι συναλλαγές θα γίνονται έπειτα από προκαθορισμένο ραντεβού, το οποίο θα κλείνεται ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία. Για το σκοπό αυτό λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο, ενώ το γραφείο κτηματογράφησης θα λειτουργεί κυρίως για όσους «δυσκολεύονται» με την ηλεκτρονική δήλωση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο κ. Δημητρίου, είναι σημαντικό οι πολίτες πρώτα να βλέπουν στο site τι έχει δηλωθεί και έπειτα να καλούν για διευκρινιστικές ερωτήσεις ή για να προγραμματίσουν επίσκεψη.

Η εικόνα

Πώς πήγε όμως η πρώτη ημέρα; Περισσότεροι από 150 ιδιοκτήτες επισκέφθηκαν τα ολυμπιακά ακίνητα. Πιο συγκεκριμένα, οι δηλώσεις που παραλήφθηκαν ανέρχονται στις 104, οι συμπληρωματικές καταθέσεις στοιχείων ήταν 14, τα πιστοποιητικά κτηματογραφούμενου ακινήτου έφτασαν τα 44, οι αιτήσεις διόρθωσης 3, ενώ αλλαγή στοιχείων δικαιούχου έκανε μόλις ένας πολίτης.

Μηνύματα από ΑΑΔΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την περασμένη εβδομάδα και για τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η σταδιακή ηλεκτρονική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ για όσους έχουν ιδιοκτησίες στην πρωτεύουσα, ώστε να συμμετάσχουν στην ανάρτηση της Αθήνας, η οποία θα τρέχει μέχρι τις 3 Αυγούστου για τους κατοίκους της Ελλάδας και ως τη 1η Οκτωβρίου για του εξωτερικού και το Δημόσιο.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης, κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας.

Η συμμετοχή των ιδιοκτητών είναι κομβικής σημασίας, καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο.

Ετσι, με λίγα… κλικ και μέσα σε ελάχιστα λεπτά αποφεύγεται μια άσκοπη ταλαιπωρία και ολοκληρώνεται με επιτυχία η δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες, που κοστίζουν χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

«Οδηγός»

Στο διαδικαστικό κομμάτι, για να συμμετάσχουν οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία της ανάρτησης είναι απαραίτητο πρώτα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

Αφού γίνει αυτό, θα πρέπει να επισκεφθούν το σύνδεσμο: http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspx, όπου:

* Θα δουν το απόσπασμα του κτηματολογικού πίνακα και του κτηματολογικού διαγράμματος με τις καταχωρισμένες πληροφορίες που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους.

* Θα ελέγξουν την ορθότητά τους.

* Εάν συμφωνούν, δεν κάνουν καμία ενέργεια, αφού η καταγραφή είναι σωστή.

* Εφόσον δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχουν δικαίωμα εντός δύο μηνών από την έναρξη της ανάρτησης (και τεσσάρων εάν είστε κάτοικος εξωτερικού), να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικά μέσω του «E-Κτηματολόγιο / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share