Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup - Τι αποφασίστηκε

Τι ισχύει για την οικονομική στήριξη

8 Μαΐου 2020 19:52
Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup - Τι αποφασίστηκε

Ολοκληρώθηκε μετά από δυόμιση ώρες η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που κλήθηκε να συζητήσει το Eurogroup από τη σημερινή ατζέντα της τηλεδιάσκεψης, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, αποτέλεσε η παροχή οικονομικής στήριξης στα κράτη μέλη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ύψους 240 δισ. Ευρώ. Ωστόσο, λίγο καιρό πριν λόγο για 7 - 8 δισ ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα έκανε ο κ. Σταϊκούρας, δείτε εδώ τις δηλώσεις του.

Όπως ανέφερε ο κ. Σεντένο πριν από την τηλεδιάσκεψη, το σημερινό Eurogroup καλείται να συμφωνήσει στα χαρακτηριστικά και στις λεπτομέρειες της στήριξης που θα παρασχεθεί μέσω του ESM στα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η συμφωνία του Eurogroup που περνά στους ηγέτες της ΕΕ - Η άποψη της ελληνικής πλευράς

Η συμφωνία επετεύχθη, τελικά, στο Eurogroup παρά τις «θυελλώδεις» συνεδριάσεις… επί συνεδριάσεων που οδήγησαν σε «ναυάγιο», με πάνω από 540 δισεκατομμύρια ευρώ να γίνονται άμεσα διαθέσιμα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, περνώντας πια στους ηγέτες της ΕΕ για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Την ώρα, που η πανδημία συνεχίζει να «θερίζει» στην Ευρώπη, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε μια δήλωση με την οποία εκφράζει συγκρατημένη ικανοποίηση, μάλλον για την επίτευξη της συμφωνίας παρά για το περιεχόμενό της. Και εύχεται να αποτελέσει εφαλτήριο για άλλες πιο γενναίες αποφάσεις, αφήνοντας ερμηνείες έτσι πως θα χρειαστούν και νέες αφού τώρα δεν υπάρχουν.

Με το «μέτρο» το 2% του ΑΕΠ ανά χώρα, το ευρωπαϊκό πακέτο καλύπτει για την Ελλάδα περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τον ESM ή και ένεση 9-15 δισ. ευρώ συνολικά.

Το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει:

1. μέτρα για τους εργαζόμενους: ενισχύσεις 100 δισ. από την Κομισιόν για τους εργαζόμενους που πλήττονται, μπαίνουν σε αναστολή αλλά πληρώνονται και ασφαλίζονται με 800άρια κλπ

2. μέτρα για τις επιχειρήσεις: 200 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

3. μέτρα για τα κράτη: 240 δισ. του ESM (από τα 420 που διαθέτει) θα διατεθούν για τον κορωνοϊό και χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

Τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας αυτής είναι τα εξής:

- Η μεγάλη μάχη για το ευρωομόλογο, οδήγησε τελικά σε μια συμφωνία για ένα νέο χρηματοδοτικό «εργαλείο», για το οποίο μιλά το ανακοινωθέν του Eurοgroup. Η μορφή και οι όροι του όμως, παραπέμφθηκε να συμφωνηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αν και γενικόλογη, η διατύπωση δέσμευσης φαίνεται να ικανοποίησε τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών. Μέχρι να λάβει σάρκα και οστά όμως το εργαλείο ή Ταμείο αυτό -εφόσον τελικώς συμφωνηθεί πράγματι- μπορεί να χρειαστεί να περάσουν και μήνες ακόμη για να λειτουργήσει.

- Αφού δεν ήρθε το ευρωομόλογο του 1 τρισ. ευρώ , το πακέτο μέτρων από ESM, Κομισιόν και ΕΤΕΠ παρέμεινε στα 540 δισ. ευρώ. Το μισό τρισ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο ποσό που συμφωνήθηκε ποτέ στα χρονικά να δαπανήσει η ΕΕ. Το ποσό δεν εντυπωσιάζει για τα μεγέθη της Ευρωζώνης (ειδικά αν μπορούσε και έπρεπε να συγκριθεί με τα 2,3 τρισ. που ρίχνουν στη μάχη οι ΗΠΑ). Είναι όμως σχεδόν «έτοιμα λεφτά» ( μισός ESM σχεδόν) και μόνον «για αρχή». Αλλά μαζί με το «μπαζούκας» της ΕΚΤ, η ένεση ξεπερνά τα 1 τρισ. ευρώ.

- Η άλλη μεγάλη συζήτηση αφορούσε τους όρους των χαμηλότοκων δανείων από τον ESM, για όσους τα χρειαστούν. Η σολομώντειος λύση ήταν «ό,τι αφορά την Υγεία (πχ φάρμακα, μάσκες, αντισηπτικά, απολυμάνσεις κλπ) δίδεται με διαδικασίες εξπρές. Οτιδήποτε άλλο όμως (πχ για επενδύσεις και «ανοικοδόμηση» μετά την καταστροφή, για κάθε ευρώ που θα ζητάει ένα κράτος θα δέχεται και όρους. Και ενώ δεν χρειάζονται μέτρα αν «ξωκείλει» ένα κράτος μέλος δημοσιονομικά, αν ζητήσει λεφτά από τον ESM μπαίνει σε μονοπάτι όρων και λιτότητας μέχρι να τα επιστρέψει -έστω και χωρίς Τρόικα. Εκτός από Ιταλία και Ισπανία, θα ήταν έκπληξη να έσπευδε πρώτη κάποια άλλη χώρα για να ζητήσει αυτήν την αυστηρή βοήθεια.

Ικανοποιημένη με τη συμφωνία η Κυβέρνηση

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη «η συμφωνία στην οποία κατέληξε Eurogroup, μέσα από συμβιβασμό, είναι ικανοποιητική, καθώς προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού».

Σημειώνουν επίσης ότι «έρχεται να συμπληρώσει τις πολύ θετικές πρόσφατες αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της ΕΚΤ για ενίσχυση της ρευστότητας. Πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες. Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότηση από καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Η θετική απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες -μελλοντικά- ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες».

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share