Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Έρχονται ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ και φορολογία

Ανάσα

7 Μαΐου 2020 08:47
Έρχονται ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ και φορολογία
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ειδικό σχέδιο ελάφρυνσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά 40% εν μέσω του κορωνοϊού, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, σε μία έκτακτη ανακοίνωση για το επίδομα των 400 ευρώ προχώρησε και ο ΟΑΕΔ

Πρόκειται για ιδιοκτήτες, των οποίων το ακίνητο ενοικιάζεται από εργαζόμενους ή επιχειρήσεις που επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία και δικαιούνται την ειδική αποζημίωση σκοπού των 800 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», στο τραπέζι των επιλογών έχουν κατατεθεί οι εξής προτάσεις:

  • Έκπτωση στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2020 σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής
  • Μηδενική φορολογία επί των μειωμένων ενοικίων που εισέπραξαν τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο ή Μάιο
  • Αύξηση από 5% σε 10% στην έκπτωση επί του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων για δαπάνες χωρίς παραστατικά

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση, καθώς οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς συνεχίζονται. Πάντως, όλες οι εκτιμήσεις για την αγορά ακινήτων είναι δυσοίωνες, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί τους επόμενους μήνες και στο ύψος των μισθωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίωμα έκπτωσης 40% στο ενοίκιο έχουν όσοι εργαζόμενοι ή εργοδότες απασχολούνται σε επιχείρηση, η οποία είτε έχει αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία της είτε έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία, με αποτέλεσμα να τεθεί σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας.

Έκτακτη ανακοίνωση από την ΔΕΗ: Ξεκινά η επαναλειτουργία των υποκαταστημάτων - Ποιες συναλλαγές συνεχίζονται ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά

Ξεκινάει από τη Δευτέρα, 11 Μαΐου, η λειτουργία των υποκαταστημάτων της ΔΕΗ σ’ όλη τη χώρα, με στόχο την εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Παράλληλα, να σας υπενθυμίσουμε ότι σε ισχύ είναι το θερινό ωράριο της ΔΕΗ για το νυχτερινό τιμολόγιο από την Παρασκευή 1η Μαΐου έως και τις 31 Οκτωβρίου με συνεχές ωράριο από 23:00 έως 07:00.

Η επαναλειτουργία θα συνοδεύεται από αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και η θερμομέτρηση των πελατών. Μέχρι πρότινος, οι πελάτες της ΔΕΗ είχαν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.

Έτσι, καθ’ όλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 80%, τα ηλεκτρονικά αιτήματα ενισχύθηκαν κατά 84%, ενώ το 30% των συνολικών συναλλαγών διενεργήθηκε ηλεκτρονικά. Αντίστοιχα, στο τηλεφωνικό κέντρο 11770 παρατηρήθηκε αύξηση των απαντημένων κλήσεων κατά 45% και επιστροφή 15.000 κλήσεων σε πελάτες μέσω της υπηρεσίας «call back».

Τα καταστήματα της ΔΕΗ από τη Δευτέρα θα λειτουργούν αποκλειστικά για πληρωμές, σύναψη νέων συμβολαίων και αλλαγή στοιχείων συμβολαίων. Όλες οι υπόλοιπες εργασίες θα συνεχίσουν να παρέχονται από την ιστοσελίδα www.dei.gr και το τηλεφωνικό κέντρο 11770.

Η ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών της και τα στοιχεία της θερμομέτρησης δεν θα καταγράφονται. Παράλληλα, μέσα στα καταστήματα θα υπάρχουν συσκευές απολύμανσης χεριών, ενώ οι υπάλληλοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκες. Το ίδιο συνίσταται και στους πελάτες.

Υπενθυμίζει δε, ότι μέσω της ιστοσελίδας www.dei.gr όλοι οι πελάτες μπορούν:

  • Να πληρώσουν ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια
  • Να εγγραφούν στον ηλεκτρονικό λογαριασμό e-bill κάνοντας χρήση και της έκπτωσης των 5 ευρώ/λογαριασμό, που ισχύει έως τα τέλη Ιουνίου
  • Να συνάψουν νέα συμβόλαια ή να κάνουν αλλαγή των στοιχείων του συμβολαίου τους μέσω της νέας υπηρεσίας e-contract της ΔΕΗ.

Εξάλλου, στο τηλεφωνικό κέντρο 11770 έχουν προστεθεί τέσσερις νέες υπηρεσίες:

  • Το ωράριο έχει διευρυνθεί κατά 2 ώρες (07:00-21:00).
  • Δίνεται η δυνατότητα για πληρωμές από το τηλέφωνο καθημερινά 09:00-17:00 με τον Κωδικό Ηλεκτρονικής
  • Πληρωμής που αναγράφεται στον λογαριασμό και τον αριθμό της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, χωρίς πρόσθετους κωδικούς.
  • Επιλογή υπηρεσίας επιστροφής κλήσης για όσους είναι σε αναμονή πάνω από 3 λεπτά.
  • Διακανονισμοί και για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, που μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν στα καταστήματα.
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share