Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022

Δυσάρεστη εξέλιξη για τα αναδρομικά στις συντάξεις - Ποιους αφορά

Δώσε βάση!

22 Απριλίου 2020 10:04
Δυσάρεστη εξέλιξη για τα αναδρομικά στις συντάξεις - Ποιους αφορά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τα αναδρομικά των συντάξεων όπως ενημέρωσε ο εργατολόγος κ. Μελισσάρης κάνοντας λόγο για το όσα έχουν διαρρεύσει. Παράλληλα, σήμερα ξεκίνησε η καταβολή των συντάξεων του μηνός Μαΐου, δείτε εδώ ποιοι θα δείτε χρήματα στους λογαριασμούς σας.

Τι σημαίνουν οι μέχρι στιγμής διαρροές όμως;

"Το ΣτΕ καλείται να κρίνει αν είναι συνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις για τρία διαστήματα. Για το διάστημα πριν τις 12 Μαϊου του 2016, δηλαδή πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, για το διάστημα από τη δημοσίευση της απόφασης και για τους επόμενους 11 μήνες (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016) αλλά και για το διάστημα από το 2016 μέχρι την 31/12/2018. Όπως φαίνεται από όσα διαρρέουν, το ΣτΕ προσανατολίζεται στο να λάβει τη θέση ότι οι περικοπές είναι συνταγματικές για το διάστημα από το 2013 και μετά και να επιδικάσει αναδρομικά μόνο για τους 11 μήνες, από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016 και μόνο σε όσους συνταξιούχους έχουν ασκήσει σχετική αγωγή".

Αναφερόμενος στο γεγονός πως οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, αφορούν μόνο το συγκεκριμένο 11μηνο, ο Γιώργος Μελισσάρης κάνει την εξής εκτίμηση: "Για να βγαίνουν οι πληροφορίες μόνο για αυτό το 11μηνο, εκτιμούμε πως το ΣτΕ λαμβάνει τη θέση της συνταγματικότητας των παλαιών περικοπών, από το 2013 και μετά. Γι' αυτό και φαίνεται ότι θα επιδικάσει μόνο τα αναδρομικά των 11 μηνών και δεν θα χορηγήσει κανένα αναδρομικό από Μάιο του 2016 ως τον Δεκέμβριο του 2018 και βέβαια δεν χορηγεί και αναδρομικά για το διάστημα προ Ιουνίου του 2015 από τον Μάιο του 2013".

αναδρομικά

Ποιούς αφορά και πόσο θα κοστίσει στα ταμεία της κυβέρνησης;

Σύμφωνα με τον εργατολόγο: "Τα χρήματα που θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά η εξέλιξη είναι θετική για τα ταμεία του κράτους, καθώς σε περίπτωση που επιδίκαζε και τα υπόλοιπα αναδρομικά, θα μιλούσαμε για ένα ποσό άνω των 25 δις. Θεωρητικά η απόφαση αφορά μόνο τους 46 συνταξιούχους του ΟΤΕ, οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και των οποίων η προσφυγή εξετάζεται. Όπως λέει ο νόμος ωστόσο, η απόφαση δεσμεύει όλα τα διοικητικά δικαστήρια. και αφορά συνεπώς όλους όσους έχουν ήδη προσφύγει σε αυτά. Εδώ ωστόσο, πρέπει να πούμε πως εκείνοι που έχουν προσφύγει είναι περίπου το 1/10 του συνόλου των συνταξιούχων. Μόνο στο διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, εκκρεμούν πάνω από 6.000 αγωγές, οι περισσότερες εξ αυτών, ομαδικές. Ο υπουργός Εργασίας, είπε πως θα εφαρμόσει την απόφαση που θα ανακοινώσει το ΣτΕ. Αυτό που, κατά την δική μου εκτίμηση θα πρέπει να γίνει, είναι να ληφθεί πολιτική πρωτοβουλία και να καλυφθούν και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσφύγει".

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share