Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Απόφαση «βόμβα» για συνταξιούχους από το ΣτΕ: Μόνο 11 μήνες αναδρομικά θα πληρωθούν - Ποιους αφορά

Προσοχή!

19 Απριλίου 2020 12:15
Απόφαση «βόμβα» για συνταξιούχους από το ΣτΕ: Μόνο 11 μήνες αναδρομικά θα πληρωθούν - Ποιους αφορά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απόφαση «βόμβα» έλαβε το ΣτΕ σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά 11 μηνών σε συνταξιούχους. Ενώ, αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων που φτάνουν στα 206 ευρώ τον μήνα με αναδρομικά που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ, έρχονται τον Ιούλιο για περίπου 300.000 συνταξιούχους από 21 Ταμεία

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Το Βήμα, και μεταδίδει η ΕΝΥΠΕΚΚ επικεφαλής της οποίας είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ σε πρόσφατη διάσκεψή του και με συντριπτική πλειοψηφία, έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας κ.Ιωάννη Βρούτση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εργασίας με την αίτησή του αυτή, που συζητήθηκε στις 10-1-2020, ζητούσε την ανατροπή της ευνοϊκής για τους συνταξιούχους απόφασης με αριθμό 2287/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε δικαιώσει αμετάκλητα όλους τους συνταξιούχους και είχε επιδικάσει αναδρομικά όλων των ετών από το 2015 μέχρι σήμερα.

Τώρα γίνεται γνωστό ότι σε πρόσφατη διάσκεψή του το Συμβούλιο Επικρατείας αποφάσισε τα εξής:

  • ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του (2287/2015 ΟλΣτΕ) που είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους
  • έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας κ.Ιωάννη Βρούτση
  • επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) ΜΟΝΟ στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή!!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ, πριν την υποβολή της αίτησης του υπουργού Εργασίας για πιλοτική δίκη (που εκδικάστηκε στις 10-1-2020), είχε καλέσει την κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση στο θέμα και να συμψηφίσει τις απαιτήσεις των συνταξιούχων και των οικογενειών τους με αυτές του κράτους έναντι αυτών.

Οριστικό: Εκείνες τις μέρες πληρώνονται οι συντάξεις Μαΐου

Οριστικό έγινε το πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Μαΐου για όλα τα ταμεία, με το ΔΣ του e-ΕΦΚΑ να τροποποιεί το σχετικό πρόγραμμα σήμερα (16/4) και να το ανακοινώνει.

Στόχος της αλλαγής των ημερομηνιών είναι, σύμφωνα με τον Φορέα η ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και η αποφυγή συνωστισμού στα τραπεζικά καταστήματα και στα ΑΤΜ. Παράλληλα, έγινε γνωστό και ποιες 9 μειώσεις θα επιστραφούν.

Στο πλαίσιο αυτό οι πληρωμές θα γίνουν ως εξής:

  • Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ.ΕΤΑΤ, Τράπεζες, ΟΤΕ) θα καταβληθούν:
  • Στις 22 Απριλίου 2020, ημέρα Τετάρτη για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 24 Απριλίου 2020, ημέρα Παρασκευή για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Οι συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου 2020, ημέρα Δευτέρα.
  • Οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 29 Απριλίου 2020 ημέρα Τετάρτη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share