Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Επίδομα 400 ευρώ: Αυτά είναι τα βήματα για να το πάρετε

Σας αφορά!

16 Απριλίου 2020 23:48
Επίδομα 400 ευρώ: Αυτά είναι τα βήματα για να το πάρετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γνωστά έγιναν τα βήματα, με τα οποία μπορούν οι μακροχρόνια άνεργοι να πάρουν το επίδομα των 400 ευρώ, που αποφάσισε τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, που μόλις δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η χορήγηση από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, που απέκτησε την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από την 1η Απριλίου 2019 και μετά και διατηρεί την ιδιότητα αυτή, μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης. Οριστικοποιήθηκε, παράλληλα, το πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις.

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται, μετά από οίκοθεν έλεγχο στο μητρώο εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων μακροχρόνια ανέργων από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης γίνεται, εφόσον από τον οίκοθεν έλεγχο του ΟΑΕΔ διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

α) Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο.

β) Ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου, προκειμένου περί αλλοδαπών.

γ) Ο αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (AMΚΑ).

δ) Ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

ε) Ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Σε περίπτωση έλλειψης των στοιχείων ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού και IBAN, οι δικαιούχοι οφείλουν να καταχωρίσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ.

Συναγερμός για την πρώτη κατοικία: Προθεσμία 15 ημερών για τους υπερχρεωμένους!

Συναγερμός σημαίνει για τους υπερχρεωμένους, αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς έχουν άλλες 15 μέρες μόλις προθεσμία, μέχρι να μπουν στην πλατφόρμα προστασίας.

Ακόμη κι αν γίνει αυτό, βέβαια, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του OPEN, ακόμη και αίτηση να κάνει κάποιος, δε θα είναι εύκολο να μετακινηθεί στις τράπεζες, ώστε να ρυθμίσει την περίπτωσή του, ενώ πρόσφατα είχε δοθεί παράταση για τις δόσεις της πρώτης κατοικίας.

Το ακόμη πιο σημαντικό, βέβαια, είναι πως από τη 1η Μαΐου απελευθερώνεται το καθεστώς των πλειστηριασμών, ενώ σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται κάποιου είδους παράταση σε αυτήν την προστασία και θα μάθουμε ποια θα είναι η λύση ως τέλος του μήνα.

Κάπου εκεί, μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τους υπερχρεωμένους. Το Υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται ήδη μερικές λύσεις και η πιο ενδιαφέρουσα είναι να μένουν στην πρώτη κατοικία μεν όσοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό δάνειο, αλλά δίνοντας ένα ποσό σε τράπεζα ή φορέα του δημοσίου, σαν να πρόκειται για ένα είδους ενοικίου.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share