Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός και έκπτωση ενοικίου 40%: Άνοιξε η πλατφόρμα για τη δήλωση - Καρέ καρέ πως θα την κάνετε

Σας αφορά

14 Απριλίου 2020 10:42
Κορωνοϊός και έκπτωση ενοικίου 40%: Άνοιξε η πλατφόρμα για τη δήλωση - Καρέ καρέ πως θα την κάνετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr μπορούν πλέον να δηλώνουν τα στοιχεία του σπιτιού τους και του εκμισθωτή τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και έχουν τεθεί σε αναστολή από τον εργοδότη τους, ώστε να λάβουν την έκπτωση 40% στο ενοίκιο του Απριλίου, ενώ αναμένεται να πάρουν και τα 800 ευρώ μέσα στις επόμενες μέρες.

Αντίστοιχα διαθέσιμη είναι στο σύστημα «Εργάνη» η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που μισθώνουν ακίνητο για την εγκατάστασή τους και οι οποίες πλήττονται δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού,να προβούν στην υπεύθυνη δήλωση για την απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Απρίλιο.

Την έκπτωση δικαιούνται οι εργαζόμενοι εφόσον εκμισθώνουν πρώτη κατοικία και οι εργοδότες για την εκμίσθωση της επαγγελματικής τους στέγης.

Επίσης την μείωση 40% δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί που τελούν σε αναστολή σύμβασης και όχι όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης που υπολειτουργεί με κρατική εντολή.

Επίδομα 400 ευρώ για μακροχρόνια άνεργους - Ποιοι, πως και ποτε θα το πάρουν (Video)

Aυτόματα θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ το νέο ειδικό επίδομα ύψους 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους, το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του.

Οι δικαιούχοι της νέας αυτής ενίσχυσης είναι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι. Εξαιτίας αυτού του λόγου δεν υπάρχουν στον ΟΑΕΔ για όλους επικαιροποιημένα στοιχεία IBAN. Γι αυτό και αναμένεται - σύμφωνα με πληροφορίες - να ανοίξει τις επόμενες ημέρες ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι μακροχρόνια άνεργοι - δικαιούχοι των 400 ευρώ θα δηλώνουν τον ισχύοντα IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού ώστε να λάβουν εκεί τα 400 ευρώ που δικαιούνται.

Δικαιούχοι του νέου επιδόματος των 400 ευρώ θα είναι όσοι έγιναν μακροχρόνια άνεργοι τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή συμπλήρωσαν 12μηνο και πλέον στα μητρώα του ΟΑΕΔ από 1η Απριλίου 2019 και μετά. Επιδοτούνται δηλαδή οι "νέοι" μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι πέρασαν το κατώφλι της μακροχρόνια ανεργίας τον τελευταίο χρόνο, από 1η Απριλίου 2019 και μετά και πιθανότατα έως τα τέλη Μαρτίου 2020. Πρόκειται για έναν πληθυσμό 175.000 μακροχρόνια ανέργων, οι 20.000 εκ των οποίων επιδοτούνται ήδη με τα 200 ευρώ μηνιαίως και έχουν ήδη ενταχθεί στην επέκταση της επιδότησης για 2 μήνες (λαμβάνουν δηλαδή ήδη τα 400 ευρώ), Οι 155.000 που δεν επιδοτούνται και εξ αυτού του λόγου εξαιρούνταν και από ειδική ενίσχυση μπαίνουν και αυτοί στα μέτρα στήριξης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share