Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Αυτή θα είναι η ύφεση στην ελληνική οικονομία

Ποια η πρόβλεψη για το 2021;

26 Μαρτίου 2020 17:48
Κορωνοϊός: Αυτή θα είναι η ύφεση στην ελληνική οικονομία

Ο κορωνοϊός αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία, αλλά προς το παρόν οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών δεν είναι τόσο απαισιόδοξες, καθώς «βλέπει» ύφεση ύψους 1-3%, ενώ παράλληλα θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑϊ ο Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η Ελλάδα αναμένει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1% ως 3% φέτος λόγω της επίπτωσης του κορωνοϊού και του «παγώματος» της οικονομίας με βάση τις προβλέψεις αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα η επίπτωση αναμένεται να είναι ηπιότερη σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης αλλά όλες οι προβλέψεις επηρεάζονται εκ των πραγμάτων από τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. Δείτε και το τι αφορά η έκτακτη ανακοίνωση του ΟΑΕΔ.

Ο Υπουργός σημείωσε πάντως πως αναμένεται έντονη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021. Οι εκτιμήσεις ωστόσο επικαιροποιούνται διαρκώς και κάθε φορά επιδεινώνονται. Η ύφεση στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 5% και σε ένα πιο ακραίο σενάριο ακόμη και το 9%. Το βασικό σενάριο είναι ότι η κρίση θα κρατήσει 2 - 3 μήνες. Κάθε χώρα όμως επεξεργάζεται και πιο ακραίες εκτιμήσεις, για πιο ακραία σενάρια διάρκειας της κρίσης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό απαιτείται μεγάλη προσοχή, εξ' ού και δεν έχει γίνει χρήση του αποθέματος ασφαλείας και κινούμαστε με τις δικές μας δυνάμεις, διευρύνοντας τα περιθώρια που υπάρχουν στην Ευρώπη τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο. σε κάθε χώρα κάνει και ακραία σενάρια. Στο επίκεντρο του προβλήματος για τη φετινή χρονιά βρίσκεται η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσοι ξένοι τουρίστες θα έρθουν και εάν θα έρθουν.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share