Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ - Νωρίτερα τα επιδόματα ανεργίας και το Δώρο Πάσχα

Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

26 Μαρτίου 2020 16:10
Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ - Νωρίτερα τα επιδόματα ανεργίας και το Δώρο Πάσχα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει νωρίτερα λόγω κορωνοϊού τα επιδόματα ανεργίας, την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, όπως και το Δώρο Πάσχα. Επίσης, εδώ μπορείτε να δείτε ποιοι θα το πάρετε μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (15/4)

Την απόφαση έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, στο πλαίσιο των μέτρων για την άμεση στήριξη του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, θα ξεκινήσει η προπληρωμή:

  • Των τακτικών επιδομάτων ανεργίας, επιδομάτων μακροχρονίως ανέργων και των βοηθημάτων ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά καταβάλλονται από τις 31 Μαρτίου 2020 μέχρι και τις 3 Μαΐου 2020.
  • Των Δώρων Πάσχα 2020 στους τακτικά επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας.

Επίδομα 800 ευρώ: Καρέ καρέ πως θα το πάρετε; Πότε πρέπει να κάνετε αίτηση;

Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα "Εργάνη" για το επίδομα των 800 ευρώ και οι αιτήσεις τόσο από εργαζόμενους όσο και από εργοδότες είναι χιλιάδες. Τι πρέπει όμως να γνωρίζετε και τι πρέπει να προσέξετε; Δείτε εδώ πώς θα συμπληρώσετε τη δήλωσή σας.

Αν είστε εργοδότες πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Εισέρχεστε στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» επιλέγετε «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών» και στη συνέχεια συμπληρώνετε τα απαραίτητα πεδία.

Δηλώνετε την κατηγορία στην οποία εντάσσεστε:

  • α) επιχειρήσεις που έκλεισαν βάσει κρατικής απόφασης
  • β) επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ.

Στις περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται από το ΤΑΧΙΣ ο ΚΑΔ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ το σύστημα δεν σας επιτρέψει την υποβολή της δήλωσης. Στην αρχική σελίδα επίσης θα δηλώσετε αν μισθώνετε η όχι ακίνητο. Στη συνέχεια στην ενότητα ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ θα καταχωρήσετε τα ονόματα και τα στοιχεία ( ΑΦΜ,ΑΜΚΑ) των εργαζομένων που απολύθηκαν η αποχώρησαν οικειοθελώς από 1/3/2020 έως 20/3/2020 καθώς και των εργαζόμενων των οποίων οι συμβάσεις θα τεθούν σε αναστολή.

Προσοχή. Οι εν λόγω εργαζόμενοι πρέπει να ανήκουν στην Τρέχουσα Κατάσταση. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όπου απασχολούμενοι δεν αναφέρονται στην Τρέχουσα Κατάσταση, για να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στη Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, θα πρέπει ο εργοδότης να απευθύνει σχετικό αίτημα στο Email [email protected] εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο απασχολούμενος δεν περιλαμβάνεται στην Τρέχουσα Κατάσταση, επισυνάπτοντας παράλληλα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Συμπληρώνετε επίσης τα πεδία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτου τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου εφόσον έχετε επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας .Αν δεν εντοπισθούν σφάλματα, η υποβολή οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής.

Ποιες είναι οι προθεσμίες για την υπεύθυνη δήλωση

Οι εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση μέχρι 31 Μαρτίου. Οι εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ έχουν προθεσμία μέχρι τις 20 Απριλίου και μπορούν να υποβάλλουν τα έντυπα τμηματικά με ξεχωριστές υποβολές, ανάλογα με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Ποια διαδικασία ακολουθούν οι μισθωτοί

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ είναι οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που βάσει ΚΑΔ πλήττονται και οι εργαζόμενοι αυτών καθώς και όλοι όσοι έμειναν άνεργοι ή οικειοθελώς αποχώρησαν από 1η Μαρτίου μέχρι 20 Μαρτίου.

Αν είστε δικαιούχος του επιδόματος θα υποβάλετε υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Εργασίας την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα από 1– 10 Απριλίου, τμηματικά ανάλογα με τα τελευταία ψηφία του ΑΦΜ σας. Η αποζημίωση των 800 ευρώ είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δε συμψηφίζεται.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share