Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Χρηματιστήριο: Νέο «ξέσπασμα» αισιοδοξίας παρά τον κορωνοϊό!

Υπάρχουν και ευχάριστα νέα

24 Μαρτίου 2020 16:58
Χρηματιστήριο: Νέο «ξέσπασμα» αισιοδοξίας παρά τον κορωνοϊό!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ακόμη ένα «ξέσπασμα» παρά τον κορωνοϊό προέκυψε από το Χρηματιστήριο στην Αθήνα, με την άνοδο να βρίσκεται στο 7.81% για σήμερα, χάρη στις τραπεζικές μετοχές που κερδίζουν έως 15%, αλλά και τη στάση των ΗΠΑ που έφεραν κέρδη 5-6% χάρη στα ανοδικά futures τους, μαζί με την ελπίδα για ένα νέο πακέτο στήριξης.

Αν η Αμερική δεν μπεί σε καραντίνα καθώς ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι, σκοπός του είναι να ξανανοίξει η χώρα και ταυτόχρονα αρχίζει ο έλεγχος του ιου, τότε υπάρχει ένα διέξοδο στο τούνελ που έχει κοστίσει τεράστιες ανθρώπινες απώλειες.

Πριν απο λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 553,12 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 7,81%. Συνεχίζονται, κάπως έτσι, οι μεγάλες ανάσες.

Με κέρδη 15,11% η μετοχή της Eurobank στα 0,3626 ευρώ. Κέρδη 15% για Εθνική και Πειραιώς στα 0,96 ευρώ και 1,101 ευρώ αντίστοιχα. Με άνοδο 16,23% η Αlpha bank στα 0,616 ευρώ. Κέρδη 8,69% ο Οπαπ στα 6,63 ευρώ και άνοδος 5,09% για τον Οτε στα 11,98 ευρώ. Με άνοδο 9% η Γεκ – τέρνα στα 5,06 ευρώ και η Βιοχάλκο στα 1,858 ευρώ.

Νέα οικονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό - Τι ισχύει για τα capital controls

Νέα μέτρα για την οικονομία της χώρας και την προστασία των περισσότερων συμπολιτών μας ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω του Χρήστου Σταϊκούρα, ενώ η Κυβέρνηση τοποθετήθηκε και σε όσα διατείνονται για πιθανά capital controls.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι το «δίχτυ» προστασίας απλώνεται, ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Βρούτση νέες πρωτοβουλίες για τα ζητήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας του κορωνοϊού. Δείτε, μαζί, όλα τα βήματα που πρέπει να κάνετε για το επίδομα των 800 ευρώ.

Ποιους αφορούν τα νέα μέτρα

«Εφαρμόζουμε πολιτικές για να κρατήσουμε κοινωνία όρθια. Με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται καλύπτονται 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί. Πρόκειται για το 60% των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων. Η συνολική ταμειακή επιβάρυνση αυτών των μέτρων είναι 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», είπε, ακόμη. Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αντιστοιχεί στο 2,5 του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο «είναι υψηλότερο από τον μέσο όσο στην ΕΕ, που είναι 2%», ανέφερε αρχικά ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως είναι δεδομένη η «επιβάρυνση του προϋπολογισμού», αναφέροντας πως επίκειται μία βαθιά κρίση και η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση, η οποία όμως θα είναι παροδική. Ωστόσο, εμφανίστηκε σίγουρος πως οι συνέπειες της πανδημίας θα περιοριστούν.

Είναι χρέος μας να συμπεριφερόμαστε με «υπομονή και κοινωνική αλληλεγγύη για να βγούμε» από αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Η θέση για τα capital controls

Κατά την δική του τοποθέτηση ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τις επιχειρήσεις.

«Στόχος να είναι όταν ξεπεράσουμε την κρίση με ένα μεγάλο σοκ ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Να βάλουμε μπρος όλες τις επιχειρήσεις», τόνισε. Όπως είπε, τα μέτρα που ανακοινώνονται δεν θα είναι τα τελευταία.

«Όσο η κυβέρνηση αποφασίζει δραστικότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, τόσο υλοποιούμε περισσότερα μέτρα για την στήριξη της εργασίας». Στάθηκε στις κινήσεις που έχουν ληφθεί από πλευράς Ε.Ε. και οι οποίες δίνουν στη χώρα μας «μεγαλύτερη ευελιξία».

Ολοκληρώνοντας, κατέκρινε εντόνως τις φήμες περί επιβολής νέων capital controls, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανείς προσπάθειες να βλάψουν τη χώρα. Διαβεβαίωσε, δε, πως το «τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό».

Όσα θα ισχύσουν για Δώρο Πάσχα και εργασιακά δικαιώματα

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε ότι διασφαλίζεται πλήρως το δώρο Πάσχα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Παράλληλα ανακοίνωσε την αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και είπε ότι η πληρωμή τους θα γίνει τμηματικά από την 1η Σεπτεμβρίου. Ακόμη είπε ότι δίνεται αποζημίωση 800 ευρώ σε όσους έχουν απολυθεί ή αποχώρησαν οικειοθελώς μέχρι τις 20 Μαρτίου και δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Επιπλέον συμπλήρωσε ότι για τις επιχειρήσεις που πλήττονται δίνεται παράταση μέχρι το καλοκαίρι για την καταβολή του δώρου Πάσχα, ενώ για τις λοιπές επιχειρήσεις ισχύει η προβλεπόμενη από τον νόμο ημερομηνία καταβολής.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενους: Αποζημίωση 800 ευρώ αν απασχολούν λίγα άτομα / το ίδιο και για τους εργαζόμενους τους. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου, Μαρτίου, ρυθμίσεων που λήγουν Μάριο -Μάϊο, για εργαζόμενους που έχει γίνει αναστολή σύμβαση εργασίας, προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων, έκπτωση 25% επί φορολογικών οφειλών (αν καταβληθούν στην ώρα τους), αλλά και για επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων.

Έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών αν δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share