Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Οι 4+1 κατηγορίες που δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ - Αναλυτικά τα ποσά του δώρου Πάσχα ανάλογα με τις ημέρες εργασίας λόγω κορωνοϊού (photo)

Αναλυτικά παραδείγματα - Πίνακας

21 Μαρτίου 2020 08:39
Οι 4+1 κατηγορίες που δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ - Αναλυτικά τα ποσά του δώρου Πάσχα ανάλογα με τις ημέρες εργασίας λόγω κορωνοϊού (photo)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έκτακτο επίδομα 800 ευρώ καθαρά, σε περισσότερους από 800.000 εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες, έκτακτο Δώρο Πάσχα στο νοσηλευτικό προσωπικό, προπληρωμή συντάξεων και διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές, ή έχουν μείωση τζίρου, να πληρώσουν το Δώρο Πάσχα στους εργαζομένους μετά τον Ιούνιο, μαζί με το επίδομα αδείας, προβλέπει η 3η δέσμη μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση για να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις από την οικονομική κρίση που χτυπά την αγορά λόγω του κορωνοϊού.

Το επίδομα των 800 ευρώ δικαιούνται 5 κατηγορίες:

  1. Απολυμένοι από 1 ως 18 Μαρτίου 2020.
  2. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας από τις 11 Μαρτίου (εστίαση, φροντιστήρια, κομμωτήρια κ.ά.).
  3. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας από τις 18 Μαρτίου (λιανεμπόριο, ξενοδοχεία κ.ά.).
  4. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-εταιρίες που λειτουργούν με μείωση τζίρου (βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας-ΚΑΔ), υπό τον όρο ότι θα αναστείλουν τη σύμβαση εργασίας για έναν ή δύο μήνες.
  5. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις (μπλοκάκια) που πλήττονται, είτε αναστέλλουν είτε όχι τη δραστηριότητα.

Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί μετά τον Ιούνιο (μαζί με το επίδομα άδειας) στους εργαζομένους που σταμάτησαν να δουλεύουν σε επιχειρήσεις που έχουν αναστολή λειτουργίας.

Η ίδια δυνατότητα (να πληρώσουν το Δώρο με το επίδομα άδειας καλοκαιριού) παρέχεται και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστολή και λειτουργούν μεν αλλά έχουν μείωση τζίρου.

Όσοι εργοδότες και επιχειρήσεις το επιθυμούν και το κρίνουν αναγκαίο για να στηρίξουν την αγορά, μπορούν να πληρώσουν το Δώρο κανονικά ως τη Μεγάλη Τετάρτη.

Όσοι πάρουν παράταση (για Ιούνιο), αλλά δεν το καταβάλουν μαζί με το επίδομα άδειας, θα έχουν τότε τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Το Δώρο είναι μισός μικτός μηνιαίος μισθός εφόσον συμπληρώνονται 120 ημερολογιακές ημέρες (4 μήνες) εργασίας από 1/1/2020 ως 30/4/2020. Για λιγότερες μέρες δίδεται αναλογία Δώρου και σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται με προσαύξηση 4,16% από το επίδομα άδειας.

Τα ποσά του Δώρου Πάσχα 2020, ανάλογα με τις μέρες εργασίας λόγω κορονοϊού, δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» με σχετικό πίνακα.

Το Δώρο Πάσχα του 2020 ανάλογα με τις ημέρες εργασίας λόγω κορονοϊού

Για παράδειγμα:

  • Μισθωτός με μικτές αποδοχές 700 ευρώ, αν δεν έχει αναστολή εργασίας ως 30/4/2020, θα πάρει Δώρο Πάσχα 365 ευρώ. Αν σταμάτησε χθες (20/3/20) θα πάρει 243 ευρώ, ενώ αν σταμάτησε στις 5/3/20 θα πάρει 197 ευρώ.
  • Μισθωτός με αποδοχές 1.080 ευρώ, αν δεν έχει αναστολή εργασίας ως 30/4/2020, θα πάρει Δώρο Πάσχα 513 ευρώ. Αν σταματήσει λόγω κορονοϊού στις 30/3/20 θα πάρει 385 ευρώ.
  • Μισθωτός με αποδοχές 1.555 ευρώ, χωρίς αναστολή εργασίας ως 30/4/2020, θα πάρει Δώρο Πάσχα 810 ευρώ, ενώ με αναστολή εργασίας λόγω κορονοϊού από 20/3/20 θα πάρει 540 ευρώ και αν σταμάτησε στις 15/3/20 θα πάρει 506 ευρώ.

Τα μέτρα για τους εργαζομένους

Σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων για τους εργαζομένους που έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης:

  1. Οσες επιχειρήσεις-εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού μπορούν με απόφασή τους, να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας.
  2. Οι εργαζόμενοι με αναστολή της εργασιακής τους σύμβασης γίνονται δικαιούχοι της ενίσχυσης των 800 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί του ονομαστικού τους μισθού.
  3. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και ορίζονται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
  4. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.
  5. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση της αναστολής συμβάσεων, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει η απόλυση είναι άκυρη.
  6. Μετά την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για το ισόποσο χρονικό διάστημα με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
  7. Οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30.4.2020 θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη μέχρι 31.3.2020.
  8. Το ποσό των οκτακοσίων ευρώ (800€) θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο με οφειλές.
  9. Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζομένους του. Στην περίπτωση που δεν τους δηλώσει, θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.
  10. Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα δηλώνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται για αυτό το σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

Πηγή: eleftherostypos.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share