Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Εξελίξεις με το επίδομα παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα

Δείτε το λόγο!

16 Μαρτίου 2020 18:47
Εξελίξεις με το επίδομα παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στις 12.00 τα μεσάνυχτα θα κλείσει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το επίδομα παιδιού 2020, όπως καθιερωμένα συμβαίνει, πριν από κάθε πληρωμή. Δείτε και τι συμβαίνει με το δώρο Πάσχα.

Η ανακοίνωση για το επίδομα παιδιού:

«Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και η καταβολή της πρώτης διμηνιαίας δόσης για το 2020.

Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη διμηνιαία δόση του 2020 (για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) θα καταβληθεί την Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 (τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως έχει καθιερωθεί)».

Ο κορωνοϊός άλλαξε τα δεδομένα στις συντάξεις και τα επιδόματα!

Παρατείνονται για 3 μήνες οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα που λήγουν, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου λόγω κορωνοϊού που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Ειδικότερα, αναβάλλεται μέχρι 31 Μαρτίου 2020 η συνεδρίαση των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης. Δείτε και τα νέα έκτακτα μέτρα, που αναμένεται να ανακοινώσει η Κυβέρνηση.

Στις περιπτώσεις λήξης, μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, δικαιώματος σε παροχές λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί, χωρίς υπαιτιότητα των ενδιαφερομένων, στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, κατ΄ εφαρμογή της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου παρατείνεται για 3 μήνες η καταβολή της αναπηρικής παροχής. Η ως άνω παράταση προστίθεται σε κάθε παράταση που προβλέπεται από άλλη διάταξη νόμου.

Η ρύθμιση εφαρμόζεται για τις συντάξεις με αιτία την αναπηρία, τα προνοιακά επιδόματα σε άτομα με αναπηρία που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, καθώς και για όλα εν γένει τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.Π.Α. Παράλληλα παρατείνεται ισόχρονα και η ασφαλιστική ικανότητα.

Σε ότι αφορά το ΚΕΑ, εφόσον δεν έχει υποβληθεί, 11 Μαρτίου, νέα αίτηση γα τη χορήγηση του επιδόματος του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» ή εφόσον δεν υποβληθεί η αίτηση αυτή ηλεκτρονικά απευθείας από τους ίδιους τους αιτούντες, παρατείνεται για ένα μήνα η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων του προγράμματος αυτού, η οποία έληξε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Εφόσον δεν έχει υποβληθεί, έως 11 Μαρτίου νέα αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος του προγράμματος «Επίδομα Στέγασης» ή εφόσον δεν υποβληθεί η αίτηση αυτή ηλεκτρονικά απευθείας από τους ίδιους τους αιτούντες παρατείνεται για 1 μήνα η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων του προγράμματος αυτού, η οποία λήγει τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Η προθεσμία 3 μηνών που προβλέπεται για την υποβολή αίτησης χορήγησης του επιδόματος γέννησης αναστέλλεται από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου όταν η αίτηση υποβάλλεται στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ. Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αναστέλλεται και η δίμηνη προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών σε Κέντρο Κοινότητας ή σε Δήμο.

Στο μεταξύ, αναστέλλεται η λειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες για 14 μέρες, με ημερομηνία λήξης της αναστολής την 25η Μαρτίου 2020. Στην περίπτωση αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι προνοιακές δομές που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Σε ότι αφορά τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), η παροχή υπηρεσιών γίνεται είτε κατ’ οίκον, είτε εντός των δομών, εφόσον αυτό κριθεί απολύτως αναγκαίο.

Με επιστολή της στις διοικήσεις των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου ζήτησε αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ., τη διαμόρφωση πρωτοκόλλου για την προετοιμασία ειδικού χώρου απομόνωσης σε περίπτωση πιθανού κρούσματος και την αναστολή των επισκεπτηρίων και των ομαδικών ψυχαγωγικών/αθλητικών δραστηριοτήτων σε δομές παιδικής προστασίας για 15 μέρες.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share