Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Eurogroup: Μεγάλo πακέτο στήριξης λόγω κορωνοϊού

Το προανήγγειλε ο Σεντένο

13 Μαρτίου 2020 13:55
Eurogroup: Μεγάλo πακέτο στήριξης λόγω κορωνοϊού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ευελιξία χωρίς όρια στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών και ένα πολύ μεγάλο πακέτο μέτρων τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω κορωνοϊού προανήγγειλε με δηλώσεις του στους Financial Times ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Αυτή είναι μια ταχύτατα εξελισσόμενη κατάσταση που χρειάζεται γρήγορη δράση και δεν μπορούμε να σταματήσουμε από τους κανόνες, τόνισε ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ακόμα μια υγειονομική κρίση και φυσικά θα ήταν απόλυτα ανεύθυνο από την πλευρά μας, και στην πραγματικότητα απροσεξία, να αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί σε κρίση εμπιστοσύνης και οικονομική κρίση λόγω μη αντίδρασης. Αυτό απαιτεί ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις τόσο από τους υπουργούς Οικονομικών όσο και από τις κεντρικές τράπεζες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και σε εθνικό επίπεδο, καθώς «αυτή είναι μια ταχύτατα εξελισσόμενη κατάσταση, που χρειάζεται γρήγορη δράση και δεν μπορούμε να σταματήσουμε από τους κανόνες. Θα έχουμε έναν ευμεγέθη αριθμό σε όρους δημοσιονομικής δράσης, το οποίο συνδέεται με αυξημένη ευελιξία, στην πραγματικότητα, όπως το θέτω, ευελιξία χωρίς όρια, συν τη δράση από την ΕΚΤ και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα συμπληρώσουν το οικονομικό πακέτο».

Κορωνοϊός: Θετικός ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε οπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ Πέτρος Σφηκάκης ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής Παθολογίας και διευθυντής Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι καλά στην υγεία του.

Για προληπτικούς λόγους ελέγχθηκαν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Λαϊκού Νοσοκομείου που ήρθαν σε επαφή μαζί του ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Με την ευκαιρία διαβάστε αναλυτικά ποια είναι τα συμπτώματα.

«Την Τετάρτη εμφάνισα κακουχία και πυρετό που έφτασε το 37. Ως γιατρός αλλά και εφαρμόζοντας τις οδηγίες τις οποίες τόσες ημέρες δίνουν οι ειδικοί σκέφθηκα τον κορωνοϊό και δεν πήγα στην εργασία μου, δηλαδή στο Λαϊκό νοσοκομείο».

Ο κ. Σφηκάκης και την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη δηλαδή, συνέχισε να έχει τα ίδια συμπτώματα και το τεστ που είχε ήδη πραγματοποιήσει για τον κορωνοϊό βρέθηκε θετικό.

«Νόσησα ελαφρά. Ακολούθησα τις οδηγίες των ειδικών και όσον αφορά τη διερεύνηση του κορονοϊού. Σήμερα Παρασκευή δεν έχω κανένα σύμπτωμα και προτίθεμαι να παραμείνω στο σπίτι μου όσο χρειαστεί για να μην είμαι μεταδοτικός για τους άλλους. Στόχος μου είναι προστατεύσω τους γύρω μου. Μένουμε σπίτι λοιπόν» καταλήγει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής που μίλησε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπουργός θετικός σε κρούσμα κορωνοϊού

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας Πίτερ Ντέιτον δήλωσε ότι εξετάστηκε σήμερα και βγήκε θετικός στον νέο κορωνοϊό.

«Σήμερα το πρωί ξύπνησα με πυρετό και πονόλαιμο. Αμέσως επικοινώνησα με την υπηρεσία Υγείας του Κουίνσλαντ και υπεβλήθην σε εξέταση για την COVID-19. Η υπηρεσία Υγείας του Κουίνσλαντ με ενημέρωσε σήμερα το απόγευμα ότι το τεστ έδειξε ότι είμαι θετικός», διευκρινίζει ο Ντέιτον σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

«Αισθάνομαι καλά και θα ενημερώσω σχετικά στη συνέχεια», προσθέτει.

«Η πολιτική των υγειονομικών αρχών του Κουίνσλαντ είναι ότι οποιοσδήποτε εξεταστεί και βρεθεί θετικός θα πρέπει να νοσηλευτεί και σεβάστηκα αυτήν την οδηγία», διευκρινίζει.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει 156 κρούσματα και 3 θανάτους από την ασθένεια αυτή, ενώ στην χώρα κόλλησαν τον ιό και ο Τομς Χανκς με την σύζυγό του! Οι αρχές αναμένουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί γρήγορα τις ερχόμενες εβδομάδες με την άφιξη του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο.

Ένας πιλότος της American Airlines Group Inc ανιχνεύθηκε θετικός στον κορωνοϊό

Η αεροπορική εταιρία American Airlines Group Inc ανακοίνωσε ότι ένας πιλότος με έδρα έξω από το Φορτ-Γουόρθ του Ντάλας, ανιχνεύθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό.

«Ο υπεύθυνος υγειονομικών υπηρεσιών της εταιρείας, αλλά και στελέχη από το τμήμα χειριστών της American είχαν έρθει σε επαφή με τον πιλότο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η Ινδονησία απαγορεύει να εξάγονται μάσκες

Οι αρχές της Ινδονησίας θα απαγορεύσουν προσωρινά να εξάγονται χειρουργικές μάσκες για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στην αγορά, εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου Αγκούς Σουπαρμάντο.

«Θα εκδώσουμε προσωρινή απαγόρευση της εξαγωγής προϊόντων όπως είναι οι μάσκες, για να καλυφθεί η ζήτηση» των ινδονήσιων καταναλωτών και ινδονησιακών εταιρειών, τόνισε ο Σουπαρμάντο σε δημοσιογράφους. «Η απαγόρευση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ ωσότου η κυβέρνηση να είναι βέβαιη ότι η προσφορά καλύπτεται», πρόσθεσε.

Οι τιμές λιανικής έχουν αυξηθεί αλματωδώς σε πολλές περιοχές της Ινδονησίας, καθώς οι πολίτες αποθηκεύουν προμήθειες και είδη προστασίας, όπως μάσκες και αντισηπτικά, λόγω του κλίματος ανησυχίας για την εξάπλωση του SARS-CoV-2.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share