Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ο κορωνοϊός "διαλύει" την παγκόσμια οικονομία: Τεράστια πτώση και για τον Γενικό Δείκτη

Ο κακός χαμός!

9 Μαρτίου 2020 12:32
Ο κορωνοϊός
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κατακρημνίστηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να κινείται σε περιοχή «bear market» καθώς ο αποκλεισμός τμημάτων της βόρειας Ιταλίας λόγω του κορωναϊού και η βουτιά κατά 30% των τιμών πετρελαίου επέτεινε τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Στις 10:07 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 6,1% και εισήλθε σε περιοχή «bear market», δηλαδή έντονα πτωτικής αγοράς που συνήθως ορίζεται ως πτώση κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βυθίστηκε σημειώνοντας πτώση 8,0%, με τις μετοχές των πετρελαϊκών μετοχών BP και Royal Dutch Shell να υποχωρούν πάνω από 20%. Η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη STOXX 600 ήταν αυτή της Tullow Oil, με βουτιά 57%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου υποχώρησε κατά 7,3%, με τις τιμές του αργού να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών μειώνοντας τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοινώνοντας σχέδια για δραματική αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα.

Με 12% πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο της Νορβηγίας.

Στα «κόκκινα» και το χρηματιστήριο Αθηνών

Συνθήκες κατάρρευσης όμως και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε με τεράστιες απώλειες. Ο Γενικός Δείκτης στις 10:40 υποχωρεί κατά 13%, στις 595,63 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να ξεπερνά κατά τα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίασης τα 6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου ο Γενικός Δείκτης έπεφτε κατά 14%! Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι τράπεζες, που υποχωρούν σε διψήφιο ποσοστό.

Η ελληνική αγορά επηρεάζεται από τις μεγάλες απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω του κορωνοϊού, σε συνδυασμό τον πόλεμο τιμών που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στην αγορά πετρελαίου.

Bουτιά σοκ 30% στις τιμές του πετρελαίου: Η μεγαλύτερη από τον πόλεμο του Περσικού

Με τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί τις τελευταίες 10ετίες στην τιμή του πετρελαίου ξημέρωσε η 9η Μαρτίου. Οι απώλειες για το για το πετρέλαιο τύπου brent αλλά και για το αργό, ξεπέρασαν στο άνοιγμα το… 30%, επιδόσεις οι οποίες παραπέμπουν στον… πόλεμο του Περσικού πριν από 30 χρόνια.

Η τιμή του brent με το άνοιγμα της αγορτάς, κατέγραφε πτώση της τάξεως του 29% με αποτέλεσμα η τιμή του να προσγειώνεται στα 32 δολάρια το βαρέλι ενώ στο αμερικανικό αργό, καταγραφόταν πτώση 32,5% με την τιμή να υποχωρεί ακόμη και στα 28 δολάρια το βαρέλι.

Οι ξένοι αναλυτές, αποδίδουν την κατάρρευση στον "πετρελαϊκό πόλεμο" που έχει ξεσπάσει πλέον ανάμεσα στους άλλοτε συμμάχους: Σαουδική Αραβία και Ρωσία. Η Σαουδική Αραβία, "απαντώντας" στην τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τον "μαύρο χρυσό". Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να προχωρήσει στις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών για τους πελάτες της που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια (περίπου 6-7 δολάρια ανά βαρέλι) ενώ έστειλε μήνυμα για αύξηση της παραγωγής στις αγορές.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share