Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δεν προχωρούν οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας! Για αυτό το λόγο τις αναβάλλει η Κυβέρνηση!

Μένουν τα ίδια!

17 Φεβρουαρίου 2020 16:37
Δεν προχωρούν οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας! Για αυτό το λόγο τις αναβάλλει η Κυβέρνηση!

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων για το 2021 από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως αυτές προβλέπονταν, με τη λύση αυτή να προωθείται, ώστε να προωθηθεί μελλοντικά ένα πιο δίκαιο σύστημα.

Η Ελλάδα βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι υποχρεωμένη να υπολογίζει τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων βάσει του νέου προτύπου μέτρησης των ρύπων, του λεγόμενου WLTP.

Το νέο πρότυπο είναι πολύ πιο αυστηρό στον υπολογισμό των εκπεμπόμενων ρύπων και έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ωστόσο, με διάταξη που κατατέθηκε στο τέλος του έτους δόθηκε παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το «ΒΗΜΑ» οι 5.280.000 ιδιοκτήτες ΙΧ επιβατικών οχημάτων θα κληθούν να πληρώσουν στα τέλη του 2020 τα ίδια τέλη κυκλοφορίας με αυτά που πλήρωσαν πριν από περίπου ένα μήνα. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια για ένα πιο δίκιο σύστημα καθώς θα αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 (αυτά που θα πληρώσουν στα τέλη του 2021).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας τα βασικά σενάρια που έχουν συζητηθεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι δύο για τα τέλη κυκλοφορίας όταν ισχύσουν οι αλλαγές, γράφει η εφημερίδα.

Το πρώτο έχει να κάνει με την επιβάρυνση αυτοκινήτων ανάλογα με την πραγματική (τωρινή) αξία τους και φυσικά τους ρύπους που εκπέμπουν ενώ το δεύτερο σενάριο αφορά συνδυασμό κυβικών με εκπομπές ρύπων και ηλικία.

Αυτό αν συμβεί θα οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανομή των επιβαρύνσεων, γιατί δεν μπορεί ένα ΙΧ με σημερινή αξία, πχ . 3.000 ευρώ να επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας περίπου στο 1/3 της τιμής που θα μπορούσε να πουληθεί σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος που χιλιάδες ιδιοκτήτες καταθέτουν πινακίδες στην Εφορία, με τεράστιες απώλειες για τα κρατικά Ταμεία.

500 ευρώ επιπλέον στις τσέπες σας! Τεράστια ανάσα

Bonus 500 ευρώ για τον κατώτατο μισθό – Χρήσιμες πληροφορίες: Σημαντική αύξηση εσόδων για τους Έλληνες πολίτες θα φέρει, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό, διότι αν ένας εργαζόμενος αμείβεται με 548 ευρώ, θα παίρνει 581 ευρώ το μήνα ή επιπλέον 470 ευρώ τον χρόνο. Παράλληλα, θα μειωθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού αναμένεται να διαρκέσει έως τον Ιούνιο, ενώ αυτή θα προκαλέσει αύξηση του εργοδοτικού κόστους, αλλά και αύξηση του δημοσιονομικού κόστους. Οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν κατά 33 ευρώ μηνιαίως ή 465 ευρώ, καθώς καταβάλλονται 14 μισθοί ετησίως.

Επιπλέον, για τον εργοδότη θα αυξηθούν τα έξοδα κατά 42 ευρώ το μήνα ή 5866 ευρώ το χρόνο. Σε περίπτωση που η αύξηση είναι της τάξεως του 4,4%, τότε οι μηνιαίες αποδοχές του εργαζόμενου θα αυξηθούν κατά 27 ευρώ και οι ετήσιες κατά 400 ευρώ μεικτά ή 377 ευρώ καθαρά.

Bonus 500 ευρώ για τον κατώτατο μισθό – Χρήσιμες πληροφορίες: Αλλαγές για αύξηση κατώτατου μισθού κατά 5,6% (σ.σ. πρώτο σενάριο)

Bonus 500 ευρώ για τον κατώτατο μισθό – Χρήσιμες πληροφορίες: Επιπτώσεις για αύξηση κατώτατου μισθού κατά 4,4% (σ.σ. δεύτερο σενάριο)


Η διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί προβλέπει μια σειρά από διαβουλεύσεις, εκθέσεις και επιτροπές. Στην έκθεσή τους οι ειδικοί φορείς πρέπει να προβούν σε εκτιμήσεις για την προσαρμογή του μισθού «στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες».

Μετά το πέρας μιας πεντάμηνης διαδικασίας, το τελευταίο 15νθήμερο του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, ο υπουργός Εργασίας θα υπογράψει την υπουργική απόφαση.

Bonus 500 ευρώ για τον κατώτατο μισθό – Χρήσιμες πληροφορίες: Τα επιδόματα που θα επηρεαστούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού
– Επίδομα ανεργίας: 400 €
– Παροχή προστασίας μητρότητας: Ίση με κατώτατο μισθό (650 €)
– Εποχικό επίδομα ανεργίας
– Επίδομα μακροχρόνια ανέργων
– Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης ανεργίας
– Αμοιβές ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης ΟΑΕΔ
– Βοήθημα επίσχεσης εργασίας
– Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη
– Επίδομα μαθητείας
– Επίδομα ασκούμενων φοιτητών
– Επίδομα ανεργίας ξεναγών, νοσοκόμων, φορτοεκφορτοτών κτλ.
– Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share