Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

Νέο επίδομα-«ανάσα» για τους ανέργους! Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε!

Ανακούφιση!

10 Φεβρουαρίου 2020 15:56
Νέο επίδομα-«ανάσα» για τους ανέργους! Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε!

Ένα επίδομα-ανάσα υφίσταται για τους ανέργους, που δε δικαιούνται το τακτικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, έχοντας όμως μια δεύτερη ευκαιρία, για να λάβουν επίδομα έως 720 ευρώ, μαζί με εκείνο των 200 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το επίδομα «Ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων», χορηγείται σε ασφαλισμένους που είναι άνεργοι επί τρεις μήνες, αρκεί να έχουν πραγματοποιήσει το προηγούμενο έτος τουλάχιστον 60 ημέρες εργασίας.

ΟΑΕΔ επίδομα ανεργίας

Το ποσό ισούται με 15 ημερομίσθια, δηλαδή σε 240 ευρώ, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το βοήθημα μπορεί να δοθεί έως και τρεις φορές τον χρόνο, δηλαδή ο άνεργος να πάρει συνολικά 720 ευρώ.

Προϋποθέσεις

Εκτός από τις 60 ημέρες εργασίας, οι άνεργοι για να δικαιούνται το επίδομα πρέπει:

- Να μην υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ)
- Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας.
- Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 ευρώ κάθε ημερολογιακό έτος. Για το έτος 2019 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11.738,81 ευρώ

Δικαιολογητικά

- Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης
- Δελτίο ανεργίας σε ισχύ
- Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ), στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος
- Πώς θα κάνετε αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τους εξής τρόπους:

- Αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται ταυτόχρονα με την έκδοση του δελτίου ανεργίας.
- Ηλεκτρονικά, μέσω του e-services.

Αλλάζει το σκηνικό στην φορολογία των αυτοκινήτων! Δείτε πόσα θα πληρώνετε!

Αλλάζει πλήρως το σκηνικό, σχετικά με την φορολογία των αυτοκινήτων, αφού μπαίνει τάξη στο ζήτημα των δασμών για καινούργια και εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, με στόχους τον υγιή ανταγωνισμό και τη δίκαιη κατανομή των φόρων, την ώρα που «σφίγγει ο κλοιός» για τα κόκκινα δάνεια.

Αρχικά στα καινούργια αυτοκίνητα το οικονομικό επιτελείο θα βάλει τέλος στις κλιμακωτές χρεώσεις της φορολογίας οι οποίες θα γίνουν προοδευτικές ώστε να σταματήσουν να έρχονται καινούρια αυτοκίνητα με πενιχρό εξοπλισμό για να μην υπερφορολογηθούν.

φορολογία αυτοκινήτων

Η κλίμακα προοδευτική φορολόγησης είναι:

Για αυτοκίνητα με Αξία Λιανικής προ Φόρων έως 14.000 ευρώ ο συντελεστής παραμένει στο 4%.

Πάνω από τις 14.001 ευρώ οι συντελεστές αλλάζουν και φορολογείται μόνο το υπερβάλλον ποσό για κάθε κλίμακα και όχι ολόκληρο το ποσό της Αξίας Λιανικής προ Φόρων που ισχύει σήμερα.

Ειδικότερα για Αξίες Λιανικής προ Φόρων από 14.001 ευρώ έως και 17.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 26%.

Για Αξίες Λιανικής προ Φόρων από 17.001 ευρώ έως και 20.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 53%.

Για Αξίες Λιανικής προ Φόρων από 20.001 ευρώ έως και 25.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 62%.

Για Αξίες Λιανικής προ Φόρων από 25.001 ευρώ έως και 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 71%.

Για Αξίες Λιανικής προ Φόρων πάνω από 30.001 ευρώ ο συντελεστής είναι 30%.

Για παράδειγμα το Τέλος Ταξινόμησης σε ένα καινούριο αυτοκίνητο με Αξία Λιανικής προ Φόρων 16.500 ευρώ με το τωρινό καθεστώς εκτελωνισμού θα ανέρχονταν σε 1.320 ευρώ.

Με το νέο καθεστώς το Τέλος Ταξινόμησης υπολογίζεται για τις πρώτες 14.000 ευρώ με συντελεστή 4% γεγονός που μεταφράζεται σε 560 ευρώ και τα υπόλοιπα 2.500 ευρώ θα υπολογιστούν με συντελεστή 26% γεγονός που μεταφράζεται σε 650 ευρώ. Δηλαδή το συνολικό κόστος εκτελωνισμού θα ανέλθει σε 1.210 ευρώ.

Το όφελος για τους καταναλωτές στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο μπορεί να φαίνεται μικρό, δηλαδή μόλις 110 ευρώ αλλά ο εξοπλισμός του αυτοκινήτου που θα παραγγείλει θα είναι σίγουρα πολύ πιο πλούσιος!

Παράλληλα τα ποσοστά του Τέλους Ταξινόμησης θα αυξάνονται σε ποσοστό 10% για κάθε επιπλέον 20 γραμμάρια CO2 για οχήματα με εκπομπές από 120 γρ. CO2 και άνω.

Δηλαδή αν κάποιο όχημα έχει Αξία Λιανικής προ Φόρων 19.500 ευρώ και εκπομπές 121 γρ. CO2, με το νέο σύστημα το Τέλος Ταξινόμησης οι πρώτες 14.000 ευρώ θα υπολογιστούν με συντελεστή 4% (780 ευρώ) οι επόμενες 3.000 ευρώ θα υπολογιστούν με συντελεστή 25% προσαυξημένο κατά 10% λόγω εκπομπών CO2, δηλαδή ο συντελεστής θα ανέλθει σε 27,5% (825 ευρώ), ενώ οι τελευταίες 2.500 ευρώ θα υπολογιστούν επίσης με συντελεστή 60% προσαυξημένο επίσης κατά 10%, δηλαδή ο συντελεστής θα ανέλθει σε 66% (1.650 ευρώ). Το συνολικός κόστος εκτελωνισμού θα είναι σε 3.255 ευρώ.

Με το παλιό σύστημα το Τέλος Ταξινόμησης θα υπολογίζονταν με συντελεστή 24%, ο οποίος προσαυξάνεται με ποσοστό 10% λόγω ρύπων επί του συνόλου της Αξίας Λιανικής προ Φόρων με αποτέλεσμα το κόστος εκτελωνισμού να ξεπερνά τις 5.000 ευρώ…

Με λίγα λόγια ο εισαγωγικός δασμός θα μειωθεί στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο κατά 1.745 ευρώ.

Νέες μειώσεις στα plug-in υβριδικά μοντέλα

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει πραγματοποιήσει το οικονομικό επιτελείο για τα plug-in υβριδικά μοντέλα και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω οι συντελεστές φορολόγησης.

Ειδικότερα εξετάζεται να μειωθεί από το 50% στο 25% η επιβάρυνση του Τέλους Ταξινόμησης σε όλα τα plug-in υβριδικά μοντέλα.

Ωστόσο υπάρχει και ένα σοβαρό ενδεχόμενο να καταργηθεί εντελώς το Τέλος Ταξινόμησης στα plug-in υβριδικά μοντέλα που εκπέμπουν κάτω από 50 γραμμάρια CO2 ανεξαρτήτου Αξίας Λιανικής προ Φόρων ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές Λιανικής τους και να γίνουν πιο προσιτά σε περισσότερους καταναλωτές.

Όσον αφορά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την μείωση του ΦΠΑ κατά 11 μονάδες μάλλον θα την δούμε σε κάποιο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας…

Τι γίνεται με τις εκπομπές CO2

Σημαντικές διακυμάνσεις στον υπολογισμό του Τέλους Ταξινόμησης διαδραματίζουν οι εκπομπές CO2.

Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr αν το όχημα εκπέμπει έως 100 γραμμάρια CO2 τότε οι συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης μειώνονται κατά 5%.

Αντίθετα αν οι εκπομπές CO2 των οχημάτων που εκτελωνίζονται κυμαίνονται από 120 έως 140 γρ. CO2 τότε οι συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης αυξάνονται κατά 10%.

Αντίστοιχα αν οι εκπομπές CO2 των οχημάτων που εκτελωνίζονται κυμαίνονται από 141 έως 160 γρ. CO2 τότε οι συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης αυξάνονται κατά 20%.

Αν οι εκπομπές CO2 των οχημάτων που εκτελωνίζονται κυμαίνονται από 161 έως 180 γρ. CO2 τότε οι συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης αυξάνονται κατά 30%.

Τέλος αν οι εκπομπές CO2 των οχημάτων που εκτελωνίζονται κυμαίνονται από 181 γρ. CO2 και άνω τότε οι συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης αυξάνονται κατά 40%.

Τι θα γίνει με τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

Ριζικές θα είναι οι αλλαγές στο Τέλος Ταξινόμησης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία Euro6 (καταργούνται οι υποκατηγορίες) το Τέλος Ταξινόμησης θα υπολογίζεται σύμφωνα με τους συντελεστές των καινούριων απομειωμένο από τα χιλιόμετρα και την ηλικία τους. Δηλαδή δεν θα υπάρχει επιβάρυνση!

Επίσης στα εισαγόμενα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία Euro5 οι συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης προσαυξάνονται κατά 50% αλλά επίσης ισχύουν οι απομειώσεις των χιλιομέτρων και της ηλικίας!

Στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro4 οι συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης προσαυξάνονται κατά 500% ωστόσο υπάρχουν ακόμη δύο προτάσεις εκ των οποίων η πρώτη φορά σε προσαύξηση 100% ή 1.000%.

Στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα πληρούν τις οδηγίες ρύπων Euro 3,2,1 ή χωρίς Euro η προσαύξηση των συντελεστών του Τέλους Ταξινόμησης αναμένεται να κυμανθούν από 1.000% έως και 1.500%.

Όσον αφορά στο Ιστορικό Τέλος Ταξινόμησης αναμένεται να καταργηθεί και θα ισχύσει για όσα αυτοκίνητα έχουν κατατεθεί οι σχετικές αιτήσεις με ημερομηνία πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες όσοι επιθυμούν να παραλάβουν γρηγορότερα τα οχήματά τους και να μην περιμένουν την Επιτροπή (η περίοδος αναμονής αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 10-12 μήνες) θα μπορούν να τα εκτελωνίζουν με το νέο τρόπο υπολογισμού με τον οποίο θα υπάρχει μια μικρή επιβάρυνση αλλά καμία… καθυστέρηση!

Αυτοκινούμενα τροχόσπιτα – Επανεισαγωγή

Μεγάλες μειώσεις αναμένεται να καταγραφούν στο κόστος εκτελωνισμού των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων.

Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα θα απαλλάσσονται από το 75% του προβλεπόμενου Τέλους Ταξινόμισης!

Αν υποθέσουμε ότι κάποιος ιδιοκτήτης οχήματος με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας αναγκαστεί να μεταναστεύσει στο εξωτερικό και διαγράψει από τα ελληνικά μητρώα το όχημά του η νέα νομοθεσία θα του δίνει το δικαίωμα να το εισάγει και πάλι το όχημά του στην Ελλάδα χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για δασμούς αρκεί να μην έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 8 ετών από την ημερομηνία διαγραφής του οχήματος από τη χώρα μας.

Το WLTP θα ισχύσει το 2021

Το οικονομικό επιτελείο θα δώσει νέα παράταση στην ισχύ του νέου προτύπου μέτρησης εκπομπών CO2 στα οχήματα με στόχο να μπορέσει να διατηρήσει τα υπάρχοντα Τέλη Κυκλοφορίας για όλο το 2020 και να μην προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση στην αγορά.

Έτσι η εφαρμογή του WLTP μεταφέρεται για την 1η Ιανουαρίου του 2021 και μέχρι τότε οι εκπομπές CO2 θα προσμετρούνται με το προηγούμενο τρόπο μέτρησης που δεν είναι άλλος από το NEDC.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share