Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο της Ελλάδας! Αυτό θα είναι το επιτόκιο!

Αναλυτικά τα δεδομένα!

28 Ιανουαρίου 2020 11:32
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο της Ελλάδας! Αυτό θα είναι το επιτόκιο!

Σε μια εξαιρετική χθεσινή (27/1) είδηση, η Ελλάδα βγήκε ξανά στις αγορές, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να προχωρά σε έκδοση 15ετούς ομολόγου αναφοράς, ενώ σήμερα (28/1) το πρωί άνοιξε και το βιβλίο προσφορών, με αρχικό επιτόκιο κάτω του 2%.

Η κίνηση - η οποία έρχεται λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch και την ίδια μέρα που λαμβάνει χώρα συνέδριο του οίκου στην Αθήνα - προαναγγέλθηκε χθες από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα «Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Οι διαδικασίες για τον 15ετή κρατικό τίτλο ξεκίνησαν επισήμως χθες με την έκδοση της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την ανακοίνωση των έξι επενδυτικών τραπεζών-αναδόχων του εγχειρήματος. Πρόκειται για τις: Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan. Οι τέσσερις τελευταίες συγκαταλέγονταν επίσης μεταξύ των αναδόχων του περυσινού 10ετούς ομολόγου, ενώ οι τρεις τελευταίες είχαν συμμετάσχει και στην έκδοση του περυσινού 5ετούς κρατικού τίτλου. Στόχος είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Η χρονιά αυτή αποτελεί ορόσημο, γιατί στο τέλος της λήγει η περίοδος «χάριτος» για την αποπληρωμή των δανείων του 2ου Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τότε, σύμφωνα με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, θα επανεξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Η επιτυχής έκδοση ομολόγου που θα λήγει το 2035 θα αποτελέσει ισχυρό σήμα της επενδυτικής κοινότητας υπέρ της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.

Το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο και έτσι η επιτυχής έκδοση ομολόγου θα αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές.

Ανάσα στις συντάξεις! Αναδρομικά από 31 έως και 2.018 ευρώ έως τον Απρίλιο!

Αναστάτωση υπήρξε σήμερα (28/1) στην καταβολή των συντάξεων, με ορισμένος συνταξιούχους να βλέπουν αύξηση μόνο του ενός ευρώ στους λογαριασμούς τους, ωστόσο στο τέλος Μαρτίου αναμένεται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να περάσουν αναδρομικά τις αυξήσεις, που μπορεί να φτάσουν έως και τα 2.018 ευρώ.

Η «ψυχρολουσία» αυτή ήρθε για τους συνταξιούχους, επειδή ο ασφαλιστικός νόμος δεν έχει ακόμη ψηφιστεί. Επειδή, όμως, προβλέπει αναδρομική καταβολή από την 1η Οκτωβρίου, μαζί με τις αυξήσεις θα δοθούν και αναδρομικά επτά μηνών για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και τον Απρίλιο του 2020.

Πόσα θα είναι αυτά τα αναδρομικά; Θα ξεκινούν από τα 31 ευρώ για κάποιον με συντάξιμες αποδοχές της τάξεως των 800 ευρώ και 31 έτη ασφάλισης και θα φτάνουν ακόμη και στα 2018 ευρώ για αυτόν που βγήκε στη σύνταξη με αποδοχές 4000 ευρώ και 40 χρόνια ασφάλισης. Στην τσέπη τους –λόγω των κρατήσεων που θα γίνουν για φόρο, εισφορά υγείας κλπ- οι συνταξιούχοι θα βάλουν περίπου το 70% αυτού του ποσού. Έτσι, οι τραπεζικοί λογαριασμοί αυτών που βγήκαν στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, θα γεμίσουν με έως και 1500 ευρώ.

Οι πίνακες που ακολουθούν υπολογίζουν το ποσό των αναδρομικών ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Το υπουργείο Εργασίας, θα πρέπει να αποφασίσει ποια πολιτική θα ακολουθήσει όσον αφορά στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Δηλαδή, αν θα κάνει μια παρακράτηση της τάξεως του 20% με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης ή αν θα αποδώσει το ποσό ως έχει αφήνοντας την εκκαθάριση του φόρου να γίνει στο μέλλον με την υποβολή αναδρομικής δήλωσης. Επίσης, από τα αναδρομικά θα αφαιρεθεί και η εισφορά υπέρ υγείας.

Επίδομα γέννησης: Ψηφίζεται στη Βουλή! Ποιοι το δικαιούνται;

Στην ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα (28/1) το νομοσχέδιο, με το οποίο θα θεσπιστεί επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2020, έχοντας συγκεκριμένους δικαιούχους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το επίδομα αυτό αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για τους μέλλοντες γονείς και ταυτοχρόνως σημαντικό βοήθημα κατά την πρώτη περίοδο ανατροφής του παιδιού τους.

Το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων ευρώ η κάθε μία.

Ως προϋποθέσεις χορήγησης του προβλέπονται εισόδημα έως 40.000 ευρώ, η υποβολή φορολογικής δήλωσης και, για πολίτες τρίτων κρατών, η δωδεκαετής διαμονή στη χώρα. Σημειώνεται ότι το επίδομα γέννησης δεν εμπίπτει σε καμιά κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου εισάγεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση των επιδομάτων παιδιού και στέγασης η επαρκής και τεκμηριωμένη φοίτηση του εξαρτώμενου τέκνου κατά την υποχρεωτική εκπαίδευση, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2020-2021.

Για το επίδομα γέννησης, η δαπάνη για το 2020 αναμένεται να ανέλθει στα 123 εκατ. ευρώ ενώ για κάθε επόμενο έτος θα ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ περίπου.

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές!

Στην έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με την ανακοίνωση του χρηματιστηρίου να σημαίνει, ότι η Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές, τη μέρα που πληρώνονται οι συντάξεις.

Είναι η πρώτη φορά, που η χώρα μας βγαίνει στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνά το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μας.

Σε έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο χρηματιστήριο. Σε αυτό το σημείο μας οδήγησε η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch και το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε την έκδοση στις Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.

Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές φέρνει πιο κοντά την επόμενη αναβάθμιση από τον Fitch. Οι υπόλοιποι οίκοι είναι πιο «αυστηροί» με την Ελλάδα. Βάσει της βαθμολογίας των S&P και DBRS απέχουμε τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ο οίκος Moody’s μας κρατάει σε απόσταση τεσσάρων βαθμίδων. Ωστόσο όλοι οι μεγάλοι οίκοι έχουν προγραμματίσει δύο αξιολογήσεις για τη χώρα μέσα στο 2020. Στις 24 Απριλίου περιμένουμε διπλή ετυμηγορία από Standard & Poor’s και DBRS, ενώ ο Moody’s θα ακολουθήσει στις 8 Μαΐου.

Η δεύτερη αξιολόγηση του Fitch θα έρθει στις 24 Ιουλίου, ενώ για τους υπόλοιπους οίκους θα πρέπει να περιμένουμε έως το φθινόπωρο. 23 Οκτωβρίου οι S&P και DBRS, 6 Νοεμβρίου ο Moody’s.
Πάντως την Παρασκευή η απόδοση του δεκαετούς, με την αγορά να έχει ποντάρει και σε μία θετική ετυμηγορία από τον Fitch, υποχώρησε στο 1,28%. Σήμερα, δεν αποκλείεται η αγορά να πανηγυρίσει την επιβεβαίωση των προσδοκιών με ακόμη μεγαλύτερη πτώση του επιτοκίου του δεκαετούς, επαναφέροντάς το κοντά στο ιστορικό χαμηλό του.

Μετά την νέα έξοδο στις αγορές, ο επόμενος σταθμός για την κυβέρνηση είναι το κλείσιμο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Μπορεί η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα να ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά οι διαπραγματεύσεις πάνω στα ανοιχτά μέτωπα (κόκκινα δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νέο πτωχευτικό πλαίσιο, ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμα Δημοσίου και νέες προσλήψεις) θα συνεχιστούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου, περίπου. Στις 26 του ίδιου μήνα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση με τα συμπεράσματα των θεσμών. Νωρίτερα, στις 17 Φεβρουαρίου ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία στο περιθώριο του Eurogroup, να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των εταίρων όχι μόνο για την έκθεση αλλά για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που διεκδικεί για φορολογικές ελαφρύνσεις.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share